Sari direct la conținut

80% din populația din Gaza este acum strămutată. ONU: „Viețile lor sunt zdrobite”

HotNews.ro
Aproximativ 80% din locuitorii Fâșiei Gaza sunt în prezent strămutați, potrivit coordonatorului umanitar al ONU pentru acest teritoriu, Sigrid Kaag, care s-a declarat marți „profund îngrijorată” de noile ordine de evacuare emise de armata israeliană, potrivit AFP.
Copii palestinieni strămutați primesc alimente într-o tabără unde locuiesc din cauza bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, în Deir el-Balah, pe 26 iunie 2024. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia
Copii palestinieni strămutați primesc alimente într-o tabără unde locuiesc din cauza bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, în Deir el-Balah, pe 26 iunie 2024. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Mai mult de un milion de persoane sunt din nou strămutate în căutarea unui adăpost și a siguranței, ceea ce ridică la 1,9 milioane numărul persoanelor strămutate în Gaza”, a declarat Kaag la sediul ONU.

Aproximativ 2,4 milioane de persoane trăiesc în teritoriul palestinian, care a fost asediat și bombardat de Israel ca represalii pentru atacul mortal al mișcării islamiste Hamas din 7 octombrie.

Organizația Națiunilor Unite estimează că până la 250.000 de persoane sunt afectate de ordinul dat de armata israeliană civililor de a evacua Al-Qarara, Bani Souhaila și alte localități din apropierea Khan Younès.

„Civilii palestinieni din Gaza sunt cufundați într-un abis de suferință. Viețile lor sunt zdrobite. Războiul nu a creat doar cea mai profundă criză umanitară. El a declanșat un vârtej de mizerie”, a adăugat Sigrid Kaag.

Ajutorul ajunge în Fâșia Gaza în cantități insuficiente, a continuat aceasta. Deschiderea de noi puncte de trecere, în special în sudul teritoriului, este esențială pentru a evita o agravare a crizei umanitare.

Kaag a făcut apel la comunitatea internațională să facă mai mult pentru a finanța eforturile de a furniza ajutor populației din Gaza.

Ofensiva armatei israeliene în Fâșia Gaza s-a soldat cu 37 925 de morți, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Atacul Hamas pe teritoriul israelian s-a soldat cu moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Dintre cele 251 de persoane răpite în timpul atacului, 116 sunt încă ținute ostatice în Gaza, dintre care 42 au murit, potrivit armatei.

INTERVIURILE HotNews.ro