9 cifre esențiale despre suburbiile sărace din Franța, de la proporția celor născuți în altă țară, la câți sunt în șomaj sau pe ajutoare sociale

Moartea lui Nahel, în vârstă de 17 ani, ucis de un ofițer de poliție, și revoltele care au urmat în toată Franța au adus din nou în centrul atenției suburbiile franceze și, în special, așa-numitele cartiere considerate prioritare, notează AFP.
Noaptea de sâmbătă spre duminică a adus noi ciocniri violente, incendieri, distrugeri și sute de arestări în rândul protestatarilor, cei mai mulți dintre ei fiind din aceste „banlieue-uri”
Iată zece cifre-cheie despre aceste cartiere defavorizate.
23,6% nu s-au născut în Franța
Potrivit INSEE (2021), 23,6% dintre locuitorii acestor cartiere din Franța metropolitană nu s-au născut în Franța, față de 10,3% în restul țării.
În Seine-Saint-Denis, o suburbie a Parisului cu o densitate mare de cvartale prioritare, această proporție urcă la 30,9%, potrivit INSEE (2020).
5,2 milioane
În Franța, 5,2 milioane de persoane locuiesc în cartiere defavorizate, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din populație, potrivit cifrelor pentru 2023 ale Institutului național de statistică (Insee).
În 2014, guvernul francez a identificat 1.514 districte sărace, cunoscute sub numele de „Quartiers Prioritaires de la Politique de la Ville” (QPV).
Acestea sunt în principal cartiere cu blocuri mari de la periferia marilor orașe, foste zone industriale și cartiere periferice ale orașelor mici și mijlocii.
De 20 de ori mai multe șanse să fie opriți de poliție
Un tânăr perceput ca fiind de culoare sau arab are de 20 de ori mai multe șanse de a fi controlat decât populația generală, potrivit unui raport al Défenseur des droits (2017).
13.770 de euro este venitul anual pe familie
Venitul median disponibil este de 13.770 de euro pe an pe gospodărie, adică 1.147,5 pe lună, față de 21.730 de euro în orașele respective.
56,9 % trăiesc în sărăcie
Mai mult de jumătate dintre copiii din aceste cartiere trăiesc în sărăcie (56,9%, față de 21,2% în Franța metropolitană).
În general, rata sărăciei este de trei ori mai mare decât în restul Franței, 43,3% dintre locuitori trăind sub pragul sărăciei, față de 14,5%.
48 % nu au votat
La alegerile prezidențiale din 2017, 48% dintre adulții care locuiau în aceste cartiere s-au abținut de la vot sau nu erau înscriși pe listele electorale, potrivit unui studiu realizat de Institutul Montaigne în 2020. Această proporție scade la 29% pentru restul Franței.
12 miliarde de euro pentru renovare urbană
Aproximativ 12 miliarde de euro au fost investite între 2004 și 2020 de către Agenția Națională de Renovare Urbană (ANRU) din Franța.
În 600 de cartiere, blocuri mari de locuințe dărăpănate au fost demolate și înlocuite cu clădiri mai mici, mai deschise spre zona înconjurătoare. Până în 2030, guvernul intenționează să investească încă 12 miliarde de euro.
18,6% este rata șomajului
Rata șomajului este mult mai mare: în 2020, 18,6% din populația activă de acolo era șomeră, față de 8% la nivel național, potrivit INSEE.
Un sfert sunt pe ajutoare sociale
Un sfert dintre locuitori beneficiază de RSA (revenu de solidarité active, o formă de asistență socială pentru cei mai defavorizați), de două ori mai mulți decât în restul Franței, potrivit Observatoire national de la politique de la ville.