Rusia spune că a recuperat dronele care au atacat flota Mării Negre în Crimeea / Moscova continuă să acuze un stat NATO că ar fi fost implicat în atac
Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a recuperat și a analizat epavele dronelor folosite pentru a ataca navele flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea cu o zi înainte, relatează Reuters.
Ministerul a declarat că analiza sa a arătat că dronele au fost echipate cu module de navigație fabricate în Canada pentru un atac despre care a spus că a fost efectuat de Ucraina sub conducere britanică, o afirmație pe care Marea Britanie a negat-o.
„După respingerea unui atac terorist din 29 octombrie asupra navelor implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale” <…>, epavele vehiculelor marine fără pilot folosite de regimul de la Kiev sub conducerea reprezentanților britanici au fost descoperite și ridicate la suprafață”, a spus ministerul într-un comunicat, citat de Ria.
Marea Britanie a declarat sâmbătă că afirmațiile Rusiei, inclusiv că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele Nord Stream luna trecută, sunt false și urmăresc să distragă atenția de la eșecurile militare ruse.
Potrivit Ria, UAV-urile marine ar fi fost lansate de pe coasta de lângă Odesa . Ulterior, s-au deplasat de-a lungul zonei de securitate a „culoarului verde”, apoi au schimbat ruta în direcția bazei navale rusești din Sevastopol.
Ministerul Apărării, citat de Ria, susține că „experții” au sugerat că dispozitivele ar fi putut fi lansate de la bordul uneia dintre navele civile „închiriate de Kiev sau de patronii săi occidentali pentru exportul de produse agricole”.
Amiral Makarov lovită în atacul cu drone marine
GeoConfirmed, un grup de voluntari care cartografiază războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a publicat înregistrări video în care se văd drone marine, care atacă nave ale Flotei rusești din Marea Neagră în Sevastopol, din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.
Unul dintre videoclipurile publicate arată un presupus atac asupra unei fregate rusești din clasa Amiral Grigorovici, și „doar Amiral Makarov se potrivește cu această clasă”, afirmă grupul de voluntari.
Fregata Amiral Makarov este cea mai importantă navă de război rusească din Marea Neagră după scufundarea Moskva.
Filmarea se oprește când drona pare să aibă un impact asupra navei, probabil că aceasta a explodat, mai susține GeoConfirmed.
Și ISW a afirmat duminică în cea mai recentă analiză a conflictului din Ucraina provocat de Rusia că ținta atacului cu drone de la Sevastopol a fost o fregată de clasa Amiral Grigorovici.
Potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare de sâmbătă, o primă înregistrare video pare să arate cum, în atacul de astăzi asupra Bazei Navale rusești din Sevastopol, dronele maritime ale ucrainenilor au reușit să se apropie foarte mult de fregata rusească Amiral Makarov și să o lovească. Ulterior, și dragorul de mine Ivan Golubets este lovit.
#Ukraine: Remarkable video of today’s attack on the Russian Sevastopol Naval Base.
Ukrainian Uncrewed Surface Vessels (Drone boats filled with explosives) apparently managed to hit a Project 11356R frigate (presumably Admiral Makarov) & the Ivan Golubets Project 266M minesweeper. pic.twitter.com/6nJVkwvgKW— \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 29, 2022
Un alt videoclip arată cum o dronă maritimă pare să fie atacată de o navă rusească și chiar de un elicopter.
Rusia suspendă acordul privind exporturile de cereale ucrainene, după „atacul terorist”
Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina de „act terorist” și a declarat că își suspendă participarea la un acord intermediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene.
„Ținând cont de… actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la implementarea acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.
Ministerul a declarat mai devreme că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore aduse unui dragor de mine, Ivan Golubets.
Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și „atacuri teroriste inventate” pe propriul său teritoriu, în urma exploziilor din peninsula ocupată Crimeea de sâmbătă, relatează Reuters.
Comentariile sale au fost, aparent, o reacție la acuzațiile ruse că Ucraina s-a aflat în spatele exploziilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea.
In the second clip we can see a USV being targeted by a Russian fire from ships, motor boats and even helicopters. The damage dealt to the ships is yet to be assessed since no aftermath photos are available. pic.twitter.com/TTSzEncg92
— \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 29, 2022
Au dezvoltat ucrainenii o dronă maritimă kamikaze?
Bărcile explozive nu sunt o invenție nouă, fiind dezvoltate de italieni în al Doilea Război Mondial și folosite până în prezent, cel mai recent de către rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie.
Apariția sa pe o plajă din Sevastopol, în septembrie, sugerează că are o rază de acțiune suficient de mare pentru a fi utilă, deși analiștii de la Naval News speculează că ea ar putea fi lansată și dintr-un avion.
În plus, datorită dimensiunii sale reduse, apropiate de a unui caiac, ea ar avea o semnătură radar foarte greu de depistat. Toate elementele vizibile în fotografii sugerează de asemenea că ea a fost proiectată pentru viteze mari.
Ucrainenii nu au anunțat să fi dezvoltat o astfel de dronă maritimă însă este cunoscut că ei au mai multe arme de fabricație autohtonă pe care le-au folosit împotriva invadatorilor ruși. Cea mai cunoscută dintre acestea este racheta anti-navă Neptun, folosită pentru scufundarea Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, în luna aprilie.
Într-un interviu acordat în luna iulie, generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al forțelor speciale ucrainene, amintea că Ucraina are și lansatoare multiple de rachete de fabricație autohtonă, sistemele Vilkha și Vilkha-M putând lovi ținte aflate la o distanță de până la 120 de kilometri.
Generalul ucrainean acuza însă la momentul respectiv că investițiile în acestea au fost neglijate.