Sari direct la conținut

Ciolacu vrea comisie de anchetă pentru „secretele” din PNRR / „Dovada” pe care pesediștii o au / Ghinea: PSD aruncă cu fum. Am fost singurul guvern care a publicat și anexele

HotNews.ro
PSD susține că unele documente din PNRR sunt secrete, Foto: Hotnews
PSD susține că unele documente din PNRR sunt secrete, Foto: Hotnews

PSD susține că sunt încă „secrete” în PNRR. Marcel Ciolacu spune că va cere Guvernului să desecretizeze „absolut toate documentele din PNRR” și vrea și comisie de anchetă parlamentară ca să știe „toată lumea” ce conține acest plan.

„Eu o să-mi permit, până să cer în coaliţie, să cer Guvernului României să desecretizeze absolut toate documentele din PNRR şi o să am o discuţie cu liderii de grup. Cred că este oportun ca să avem o comisie de anchetă şi în sfârşit, poate şi prin intermediul acestei comisii, toată lumea, toţi românii şi toţi cei interesaţi să ştim odată pentru totdeauna ce conţine PNRR, pentru că nici în acest moment nu ştim ce este acolo”, a afirmat Ciolacu, la Parlament.

Ce conține PNRR nu este însă un secret. Planul Național de Redresare și Reziliență este publicat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, integral, cu tot cu anexe și poate fi consultat AICI.

De fapt, Marcel Ciolacu vrea să afle altceva. Mai exact, social-democrații susțin că toată corespondența cu Comisia Europeană a fost secretizată și vor să știe exact ce scria în ea.

Dovada este o foaie de agendă în care „de la Cristian Ghinea – ministru” s-ar fi inaintat o adresă pentru clasificarea drept secret de serviciu a unor documente și pentru stabilirea accesului la ele doar a anumitor persoane expres menționate. Este de fapt vorba de miniștri, secretari de stat și cei care se ocupau de PNRR.

Lista celor care aveau acces poate fi consultată AICI și AICI

Ghinea: PSD aruncă cu fum. Am fost singurul guvern care am publicat și anexele

Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a precizat că este vorba de fapt despre corespondența care se purta la nivel guvernamental cu Comisia Europeană care a fost deranjată de faptul că tot ce discută cu responsabilii de la București apare în presă. El a adăugat că documentul prezentat nu este scris de el, dar într-adevăr a dat un ordinpentru crearea unui „circuit” din considerentele menționate.

„PSD aruncă cu fum. Este absolut normal ca orice șef de instituție să reglementeze un astfel de circuit, mai ales că era vorba de feedback-ul Comiesiei Europene care a fost vexată că apărea în presă ce spunea. Comisia Europeană nu publică aceste documente. Am dat ordin către dl Burlacu (seful serviciului documente secrete) să facă un circuit al distribuției lor, altfel încât informațiile să ajungă la cei mai relevanți oameni: miniștri, secretari de stat, echipa PNRR. Și astfel oamenii plantați ai domnului Boloș să nu mai creeze isterie publică în jurul PNRR”, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Ghinea.

El a adăugat că dacă aceasta este filosofia actualei coaliții, îl „somează pe dl Boloș să publice ce a primit de la Comisia Europeană pe problemele operaționale”.

Fostul ministru a mai spus că a decis să publice absolut toate documentele din PNRR, inclusiv cele referitoare la costing, deși niciunde nu s-a mai făcut asta.

Ghinea a reamintit că i-a primit la MIPE pe PSD-iști care și la vremea respectivă acuzau că PNRR e ținut la secret.

PSD a scurmat ca porcul în gunoi, poate-poate găsește ceva si nu a gasit nimic. Am fost singurul guvern care am publicat și anexele. Nimic nu a fost secret”, a mai spus el.

Cât privește acuzațiile lui Ciolacu privind lista de spitale inclusă în PNRR, Ghinea spune că nu e vorba de nicio neregulă, ci de faptul că „problema e că au fost baroni pesedisti care nu au fost în stare să trimită nimic” astfel încât să se regăsească pe lista de investiții.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro