Sari direct la conținut

Belarusul „ar face bine” să nu intre în războiul din Ucraina / Cu ce îl amenință Franța pe Alexandr Lukașenko

HotNews.ro
Alexandr Lukasenko la o intalnire cu generalii sai, Foto: Captura video
Alexandr Lukasenko la o intalnire cu generalii sai, Foto: Captura video

Belarusul „ar face bine” să nu intre în Războiul rus din Ucraina, a avertizat marţi ministrul francez de Externe Catherine Colonna, vorbind de asemenea despre noi sancțiuni împotriva Minskului, relatează AFP și Agerpres.

Ea a afirmat la postul Radio France că „această problemă se va afla foarte sigur pe agenda discuţiilor G7”, care se reuneşte virtual marţi într-o întâlnire de urgență la o zi după atacuri ruseşti cu rachete în toată Ucraina.

Dictatorul bielorus Alexandr Lukaşenko a acuzat luni Polonia, Lituania şi Ucraina de pregătirea unor atacuri „teroriste” şi a unei „revolte” în Belarus şi a anunţat desfăşurarea unui grup militar „regional” împreună cu Moscova.

Minskul „ar face bine” să nu intre în război, a ameninţat Catherine Colonna.

Ea a subliniat că Belarusul este vizat deja de sancţiuni, după alegerile prezidenţiale din 2020, respinse ca „frauduloase” de către comunitatea internațională şi nerecunoscute de către statele membre ale Uniunii Euroepne (UE), şi că o complicitate a Belarusului cu Rusia în invazia Ucrainei a sporit aceste sancţiuni.

Franța amenință regimul lui Alexandr Lukașenko cu noi sancțiuni

„Trebuie să i se dea un avertisment acestei ţări. Orice susţinere suplimentară a războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina va antrena sancțiuni suplimentare”, a ameninţat ea.

Minskul, un aliat al Rusiei, inclusiv în Războiul rus din Ucraina, a pus la dispoziţia Moscovei teritoriul belarus în ofenisva rusă în Ucraina – însă armata belarusă nu a participat, până acum, la confruntări armate pe teritoriul ucrainean.

Cel puţin 19 persoane au fost ucise, iar alte peste 100 au fost rănite în campania rusă de atacuri lansată luni pe întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Preşedintele ucrainean Vladimir Putin a justificat aceste atacuri drept represalii faţă de atacul „terorist”, acuză el, al Ucrainei asupra podului care asigură legătura între Rusia şi Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014.

Urmărește ultimele evoluții din a 230-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro