Sari direct la conținut

Sorin Cîmpeanu, al doilea ministru al Educației acuzat de plagiat care demisionează. Cronologia scandalului

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, interviu Hotnews, Foto: Hotnews
Sorin Cimpeanu, interviu Hotnews, Foto: Hotnews

Șapte din cei 24 de miniștri ai Educației pe care i-a avut România după Revoluția din decembrie 1989 au fost suspectați de plagiat. Până la Sorin Cîmpeanu, doar Ioan Mang a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat, deși susține că nu a plagiat și că autorii unor articole i-ar fi trecut și numele pe acestea fără ca el să știe pentru că era șeful lor și „așa se obișnuia atunci în învățământ”.

Sorin Cîmpeanu nu s-a recunoscut nici el vinovat de plagiat în scurtul enunț din această seară prin care și-a anunțat demisia, evocând doar „scandalul” și „demnitatea”.

„Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”, a scris Emilia Șercan pe pagina ei de Facebook.

Cronologia scandalului:

Luni, 25 septembrie: Emilia Șercan face dezvăluirea în PressOne

Jurnalista Emilia Șercan publica luni în PressOne că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Plagiatul este doar un aspect al problemei descoperite în lucrarea științifică asumată de ministrul Cîmpeanu.

Acesta și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar. Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă, scrie sursa citată.

Răspuns sfidător al ministrului Educației când a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat:

„Principalul obiectiv e blocarea legilor educatiei”, a declarat luni ministrul, când a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat. El nu a făcut nicio altă referire la dezvăluirile PressOne.

Marți, 27 Septembrie: Cîmpeanu, sfidător

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a continuat să răspundă sfidător întrebărilor legate de acuzaţiile de plagiat la adresa sa, susținând că aceia care le lansează „sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”.

El susținea în continuare că astfel de acuzații sunt lansate de către cei care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei”, pe care îi califică „analfabeți puri”.

Universitatea București reacționează:

Universitatea București a reacționat marți în cazul acuzațiilor de plagiat aduse ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, spunând că este necesară „o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură”, care să fie făcută „de îndată de către instituțiile abilitate din cadrul universității implicate și de instituțiile responsabile ale statului”.

Miercuri, 28 Septembrie: Șercan demontează apărarea lui Cîmpeanu / Reacții

Mai multe personalități din societatea civilă au protestat miercuri dimineață la Ministerul Educației, pentru a doua zi consecutiv, cerând demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Un protest similar a avut loc și cu o zi în urmă la Ministerul Educației.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu Foto: Agerpres

Cum s-a apărat Cîmpeanu după trei zile de răspunsuri sfidătoare și ironice:

La trei zile de la izbucnirea scandalului de plagiat, timp în care a venit cu răspunsuri ironice și sfidătoare, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, publică pe pagina sa de Facebook o „mărturie edificatoare” – un document elogiu la adresa sa semnat de Ioan Pleşa, unul dintre profesorii universitari al căror nume este acuzat că l-a înlocuit dintr-un curs.

”Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la TVR Info.

Cum demontează jurnalista Emilia Șercan:

Emilia Șercan spune, pe Facebook, că scrisoarea publicată de ministrul Educației, care se presupune că a fost scrisă de profesorul Ioan Pleșa, fostul său conducător de doctorat, arată disperarea lui Cîmpeanu de a contracara acuzația de plagiat și mai ales de însușire a autoratului a 13 capitole.

Lista celor 7 miniștri ai Educației acuzați de plagiat

  • Ecaterina Andronescu, de patru ori ministru al Educației
  • Pavel Năstase, fost rector al ASE și ministru al Educației în perioada ianuarie – iunie 2017
  • Valentin Popa, ministru al Educației din ianuarie până în septembrie 2018
  • Liviu Pop – în 2018, jurnalista Emilia Șercan a participat la ședința publică de la Colegiul Național de Afaceri Interne (CNAI) al Academiei de Poliție, unde Liviu Pop și-a prezentat teza de doctorat. Jurnalista a susținut în fața comisiei că Pop a plagiat în lucrarea lui. În cele din urmă, comisia nu i-a acordat titlul de doctor, scrie scoala9.ro.
  • Mihai Hărdău, ministru al Educației în perioada noiembrie 2005 – aprilie 2007
  • Ioan Mang – ministru al Educației doar opt zile, în mai 2012, în Guvernul Ponta. A demisionat în urma acuzațiilor de plagiat.
  • Sorin Cîmpeanu – ministru în funcție al Educației.

Joi -28 septembrie -Emilia Șercan revine cu noi precizări

Emilia Șercan, după ce Sorin Cîmpeanu a încercat să respingă iar acuzațiile de plagiat: „Nu au ISBN, dar, ce să vezi, au preț”

„Nu au ISBN, dar, ce să vezi, au preț”, răspunde pe pagina ei Facebook Emilia Șercan, cea care a dezvăluit luni, într-un articol pe PressOne, că Sorin Cîmpeanu a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și auto-amnistieze plagiatul.

Cîmpeanu demisionează:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat, şi-a anunţat joi seară demisia din funcţie. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro