Sari direct la conținut

FOTO. Noua captură a soldaților ucraineni: Un vehicul de comandă modern proiectat pentru lansatoarele multiple de rachete rusești

HotNews.ro
FOTO. Noua captură a soldaților ucraineni: Un vehicul de comandă modern proiectat pentru lansatoarele multiple de rachete rusești

Mai multe fotografii distribuite pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată cea mai recentă captură făcută de forțele armate ale Kievului: un vehicul de comandă foarte modern proiectat pentru a fi folosit de lansatoarele multiple de rachete rusești.

După cum explică administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, este vorba de un vehicul de comandă și observație 1V1003 ce provine de la un sistem „foarte modern” de controlare a focului de artilerie. Sistemul a fost proiectat să fie folosit mai ales de lansatoarele multiple de rachete rusești Tornado-G.

În luna mai, în așteptarea celebrării Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial, televiziunile rusești s-au întrecut în reportaje înflăcărate despre parada militară și armele rusești ce urmează să fie scoase din depozite pentru defilare, menționând inclusiv acest lansator de rachete ce urma să fie văzut de rușii strânși în Piața Roșie din Moscova.

Lansatoarele Tornado-G au intrat în serviciul forțelor armate rusești în 2011, acestea fiind proiectate să înlocuiască mult mai cunoscutele BM-21 Grad de fabricație sovietică. Deși numărul nu este cunoscut cu exactitate, se crede că Rusia a produs peste 173 de astfel de lansatoare pentru forțele sale armate.

Ucrainenii au capturat și cel mai modern tanc rusesc

Imaginile cu vehiculul de comandă capturat au început să circule pe rețelele de socializare la o zi după ce alte fotografii și înregistrări video au arătat că aceștia au reușit să captureze un tanc T-90M, cel mai modern din dotarea armatei ruse.

Comandamentul militar de la Moscova a aruncat în luptă aceste tancuri intrate în serviciul armatei sale în 2016 abia la începutul lunii mai, după ce a devenit evident că forțele armate rusești nu sunt capabile să își îndeplinească obiectivele trasate înainte de declanșarea războiului înspre sfârșitul lui februarie.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de ministerul ucrainean al apărării pe 10 mai a arătat că militarii ucraineni au reușit să distrugă un tanc T-90M, considerat „mândria” industriei rusești de armament, la doar câteva zile după ce acesta a ajuns pe front.

Deși locul în care ucrainenii au capturat vehiculul de comandă 1V1003 sau tancul T-90M, este foarte probabil ca acest lucru să se fi întâmplat în regiunea Harkov din nord-estul țării, după cum au arătat numeroase alte fotografii distribuite pe social media după retragerea haotică a trupelor rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 209-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro