Primul bilanț al rușilor arestați în propria țară din cauza „operațiunii militare speciale”
Autoritățile din Rusia au arestat mii de cetățeni ai propriei țări care au protestat față de războiul din Ucraina în cele 6 luni de la invazia declanșată de președintele Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.
Potrivit datelor contabilizate de site-ul OVD-Info ce aparține unei organizații neguvernamentale ce militează pentru respectarea drepturilor omului, aproape 16.500 de persoane au fost arestate în toată Rusia de la începerea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie.
Vasta majoritate a arestărilor au avut loc în prima lună a luptelor înainte ca parlamentul de la Moscova să adopte legi care incriminează practic orice formă de discurs sau fapte care critică războiul.
OVD-Info notează că după adoptarea acestor acte legislative numărul arestărilor a scăzut de la 800 între 24 martie și 24 iunie, la doar 89 în lunile care au urmat.
Cele mai multe arestări au avut loc în Moscova și Sankt Petersburg, cele mai mari orașe ale Rusiei. Peste 3.800 din persoanele reținute au fost puse sub acuzare pentru contravenții însă cel puțin 224 se confruntă cu dosare penale pentru fapte ca numirea „operațiunii militare speciale” drept „război” sau „invazie”.
Rusia a interzis orice afirmații „false” despre războiul din Ucraina
Pe 22 martie parlamentul rus a adoptat un proiect de lege care incriminează difuzarea de informații pe care autoritățile le consideră „false” cu privire la toate instituțiile țării care operează și în străinătate.
Dacă „răspândirea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani”, stipulează legea, aceasta prevăzând însă și pedepse mai mici pentru circumstanțele considerate mai puțin grave.
Proiectul legislativ a reprezentat practic o extindere a unei alte legi adoptate de parlamentul de la Moscova mai devreme în cursul lunii martie, aceasta incriminând doar difuzarea de „informații false” despre forțele armate ale țării.
Legile au venit în contextul unei reprimări fără precedent a disidenței și presei din Rusia de la căderea Uniunii Sovietice, toate canalele mass-media nealiniate Kremlinului fiind practic închise.
Acestor măsuri li s-au adăugat blocarea rețelelor de socializare străine pe care Kremlinul nu le poate controla.
Cel mai recent autoritățile ruse au anunțat că lucrează la „Okulus”, un sistem de depistare automată a informațiilor interzise de pe internet, acesta urmând să analizeze fotografiile, imaginile video, textele de pe site-uri, rețelele de socializare și servicii de mesagerie.
Urmărește ultimele evoluții din a 182-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.