Ultimele declarații ale lui Volodimir Zelenski au declanșat controverse în Ucraina / Criticile aduse președintelui ucrainean
Declarațiile făcute de președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Washington Post au declanșat o dezbatere majoră în Ucraina privind deciziile luate de acesta.
Olga Tokariuk, o jurnalistă și cercetătoare ucraineană de la Centrul de Analiză Politică Europeană, afirmă că majoritatea criticilor aduse lui Zelenski sunt legate de decizia acestuia de a-i asigura pe ucraineni până în ultimul moment că Rusia nu va lansa o invazie.
„Oamenii se întreabă dacă mai multe pregătiri ar fi salvat vieți. Deși este de înțeles că repercusiunile economice ale panicii ar fi fost uriașe, comunicarea lui Zelenski înainte de război ridică semne de întrebare”, afirmă aceasta pe pagina sa de Twitter.
Tokariuk afirmă de asemenea că tot mai mulți ucraineni se întreabă de ce li s-a spus la mijlocul lunii ianuarie că vor putea merge la grătar în mai când conducerea de la Kiev știa cu siguranță mai multe despre planurile rușilor.
Criticile aduse președintelui ucrainean
Alte critici aduse lui Volodimir Zelenski sunt legate de faptul că unitățile de apărare teritorială nu au fost formate mai rapid înainte de declanșarea invaziei pe 24 februarie, motivele pentru care nu a fost majorat bugetul alocat apărării și de ce nu au fost pregătite infrastructura și spitalele.
„Unii întreabă de ce nu a fost recomandată evacuarea, dar acest lucru este problematic: unde și cum evacuezi milioane de persoane?”, mai relatează ea.
Tokariuk afirmă că nimeni nu și-ar dori să fie în locul președintelui ucrainean și că acesta nu avea de unde să știe care decizie se va dovedi cea corectă, și care greșită.
„Istoria îl va judeca și este prea devreme să tragem concluzii. Însă ceea ce poate fi spus cu încredere este că perioada în care 90% din ucraineni îl susțineau pe Zelenski după invazia rusească se apropie de sfârșit. Oamenii încep să pună întrebări și exprime critici. În fond, Ucraina este o democrație. Și asta nu înseamnă că nu este unită”, subliniază Olga Tokariuk.
Delegație americană în vizită la Kiev (FOTO: US State Department / Alamy / Profimedia Images)
Ce a spus Volodimir Zelenski în interviul acordat jurnaliștilor americani
Întrebat ce le-ar spune ucrainenilor care spun acum că dacă ar fi știut de invazie ar fi putut să fugă mai devreme sau să se pregătească din timp, președintele Ucrainei a răspuns că între lunile decembrie și februarie, „ucrainenii au retras bani din economia noastră. Am fi putut fi severi în privința asta, dar nu am lăsat nici Banca Națională, nici pe nimeni altcineva să limiteze capacitatea oamenilor de a-și lua banii”.
„Au avut acces la toate informațiile disponibile”, a mai spus Zelenski.
Președintele ucrainean afirma înspre sfârșitul lunii ianuarie că principalul risc pentru Ucraina nu este reprezentat de o invazie rusă, ci de o „destabilizare din interior”, cerând totodată statelor occidentale să nu creeze panică prin declarații legate de iminența unui atac al Rusiei.
„Nu avem nevoie de această panică”, pentru că „trebuie să stabilizăm economia” ţării, a subliniat Zelenski într-o conferinţă de presă susținută în fața presei străine.
Declarațiile date de Zelenski jurnaliștilor de la The Post săptămâna aceasta vin în contextul în care cotidianul american a publicat o amplă investigație privind lunile premergătoare invaziei rusești, arătând că președintele Joe Biden a fost informat încă din luna octombrie despre planurile Rusiei și că înalți oficiali americani au încercat să avertizeze liderii de la Kiev cu privire la acest lucru.
Vitali Klitschko (Foto: Pavlo Bahmut/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia)
Rup oficialii ucraineni frontul comun?
Volodimir Zelenski a fost în ultimul timp ținta unor atacuri mai mult sau mai puțin subtile din partea unor cunoscuți oficiali de la Kiev.
Vitali Klitschko, primarul capitalei ucrainene, le-a spus jurnaliștilor săptămâna aceasta că a fost informat în prealabil că invazia rusească va avea loc cel mai probabil în data de 24 februarie de către surse din armata și serviciile de informații ucrainene, precum și de „informațiile partenerilor occidentali și țările care sprijină Ucraina”.
Klitschko a spus de asemenea că a ridicat în mod constant această problemă și că a ținut întâlniri „care nu le-au plăcut tuturor”.
El a relatat de asemenea că a fost amenințat voalat de o persoană din biroul președintelui ucrainean din cauza semnării unei scrisori deschise care cerea reacordarea cetățeniei unui oficial căruia Zelenski i-a revocat-o prin decret prezidențial.
La începutul lunii august, generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al trupelor speciale ucrainene, afirma la rândul său că oficialii de la Kiev au avut numeroase informații privind iminența unei invazii rusești dar că nu au luat măsuri.
„Armata știa clar că va avea loc un atac rusesc cu plus minus două-trei zile, în funcție de calendare specifice [ale invaziei]. Dar cu exact 72 de ore înainte de începerea războiului exista o certitudine de 100% că va fi război”, a afirmat acesta.
„De ce nu au răspuns la toate avertismentele, nu doar de la partenerii din Occident? Partenerii din Occident ne avertizau din toamna lui 2021. Și, în principiu, toate au coincis 100% despre cum va avea loc ofensiva și țintele de care vor fi interesate trupele rusești”, susține ofițerul ucrainean.
Krivonos a mai spus că în luna ianuarie oficiali americani „de la un nivel extrem de înalt” au venit la Kiev și „ne-au arătat pe hărți ce se va întâmpla și cum. Dar conducerea politică a spus că sunt minciuni, baliverne și provocări. De ce? Fiindcă agenți pro-ruși sunt probabil în biroul președintelui”.
Urmărește ultimele evoluții din a 176-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.