Sari direct la conținut

Washingtonul, Parisul și Londra cer Moscovei să pună capăt retoricii sale nucleare "periculoase"

HotNews.ro
Rachete balistice intercontinentale la o parada din Piata Rosie, Foto: Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images
Rachete balistice intercontinentale la o parada din Piata Rosie, Foto: Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare „periculoase”, iar Washingtonul a îndemnat, de asemenea, Moscova și Beijingul să înceapă discuții privind controlul armelor nucleare, potrivit AFP.

Într-o declarație comună, Parisul, Londra și Washington, țări aliate și înarmate nuclear, au reamintit că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată” și că „armele nucleare trebuie, atât timp cât există, să fie folosite în scopuri defensive, de descurajare și de prevenire a războiului”.

„În contextul războiului de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, solicităm Rusiei să pună capăt retoricii și comportamentului său nuclear iresponsabil și periculos”, au adăugat ei cu ocazia deschiderii celei de-a zecea conferințe de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Într-o declarație separată de luni, președintele american Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să înceapă discuții privind controlul armelor nucleare, afirmând că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după invazia sa în Ucraina.

El a reiterat disponibilitatea administrației sale de a „negocia rapid” un înlocuitor pentru New START, tratatul care limitează forțele nucleare intercontinentale ale SUA și Rusiei și care urmează să expire în 2026.

„Rusia ar trebui să demonstreze că este pregătită să reia lucrările privind controlul armelor nucleare”, a spus Biden.

„Dar negocierea necesită un partener dispus să fie de bună credință. Iar agresiunea brutală și neprovocată a Rusiei în Ucraina a distrus pacea în Europa și reprezintă un atac la principiile fundamentale ale ordinii internaționale.”, a spus el.

În ceea ce privește China, care și-a construit un arsenal nuclear mult mai mic, Biden a declarat că Beijingul are datoria, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, „să se angajeze în discuții care să reducă riscul de eroare de calcul și să abordeze dinamica militară destabilizatoare”.

„Nu există niciun beneficiu pentru niciuna dintre națiunile noastre, sau pentru lume, dacă ne ferim de un angajament semnificativ pentru controlul armelor și neproliferarea nucleară”, a spus el.

Vladimir Putin: Nimeni nu poate câștiga un război nuclear, el nu trebuie dezlănțuit

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că într-un război nuclear nu pot exista câștigători și că un asemenea conflict nu ar trebui dezlănțuit, relatează agenția Reuters.

Putin a făcut comentariul într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de Neproliferare Nucleară la peste cinci luni după ce a declanșat războiul din Ucraina și a pus în alertă maximă forțele de descurajare nucleară ale Rusiei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro