Sari direct la conținut

Rusia: Datoria gospodăriilor a atins un nivel maxim istoric

HotNews.ro
Banca Centrală a Rusiei, Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia
Banca Centrală a Rusiei, Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Datoria gospodăriilor din Rusia a atins un nivel record în primul trimestru al acestui an, a anunțat marți banca centrală a Rusiei într-un raport, potrivit AFP.

„Chiar înainte de declanșarea crizei (legată de sancțiunile din cauza ofensivei Rusiei în Ucraina, n.r.), piața creditelor pentru persoane fizice a atins cel mai ridicat nivel de îndatorare a gospodăriilor la nivel macro de la începutul observațiilor”, de 10,6% din venitul disponibil al populației, față de 10,2% în aceeași perioadă din 2021, se arată în raport.

Banca centrală notează că, în contextul deteriorării situației economice și al creșterii costului creditelor în martie anul trecut, când a majorat brusc dobânda cheie, emiterea de noi credite de consum a scăzut totuși.

În perioada martie-aprilie, emiterea de noi credite de consum a scăzut cu 3,4%. Banca nu observă nicio deteriorare semnificativă a calității creditelor acordate persoanelor fizice.

„Cu toate acestea, în martie-aprilie, s-a înregistrat o creștere semnificativă a ponderii creditelor de consum pentru care nu s-a efectuat următoarea plată”, de la 5,3% la 7,5%, „ceea ce indică o potențială creștere a creditelor neperformante în viitor”, notează banca în raportul său.

În urma primelor sancțiuni după intrarea trupelor rusești în Ucraina, la 24 februarie, banca centrală a majorat drastic rata cheie de la 10% la 20%, înainte de a începe o scădere treptată. În prezent, aceasta se situează la 11%.

Populația rusă riscă să sufere grav din cauza sancțiunilor: inflația (17,8% pe an în aprilie), combinată cu scăderea veniturilor din cauza concedierilor care încep și a recurgerii din ce în ce mai frecvente la munca cu program redus de către fabricile care au nevoie de piese străine, va reduce semnificativ puterea de cumpărare a rușilor, mai ales că aceștia au puține economii.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro