Sari direct la conținut

Alți doi soldați ruși condamnați la închisoare în Ucraina pentru crime de război / Care sunt acuzațiile și ce pedepse au primit

HotNews.ro
Război în Ucraina: orașul Harkiv, bombardat de ruși, Foto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Război în Ucraina: orașul Harkiv, bombardat de ruși, Foto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un tribunal ucrainean a condamnat marți doi soldați ruși capturați la câte 11 ani și jumătate de închisoare pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei, scrie Reuters. Este al doilea verdict pentru crime de război de la începutul invaziei rușilor, în 24 februarie.

Alexander Bobikin și Alexander Ivanov, care au primit verdictul stând într-o boxă din sticlă armată la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei, au pledat „vinovat” săptămâna trecută, potrivit Reuters.

„Vinovația lui Bobikin și Ivanov a fost dovedită pe deplin”, a spus judecătorul Evhen Bolybok.

Ambii soldați ruși au recunoscut săptămâna trecută că fac parte dintr-o unitate de artilerie care, din regiunea Belgorod din Rusia, a tras în ținte din Harkov, distrugând o unitate de învățământ din orașul Derhachi, fără a provoca victime.

Cine sunt cei doi militari ruși

Cei doi militari ruşi, un şofer în convoiul de artilerie şi un artilerist, au fost capturaţi de forţele ucrainene după ce au trecut graniţa şi au continuat atacul, conform procurorilor ucraineni.

Avocatul apărării a susţinut că soldaţii au urmat ordinele primite, dar recunosc faptele şi cer clemenţă.

„Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras asupra Ucrainei din Rusia”, a spus Bobikin în fața magistraților de la tribunalul districtual Kotelevska.

La rândul său, Ivanov a cerut să nu i se aplice pedeapsa maximă de închisoare: „Mă căiesc şi cer o reducere a pedepsei”.

Acuzarea a cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru încălcarea legilor războiului, cei doi fiind condamnați la câte 11 ani și 6 luni.

Închisoare pe viață pentru primul militar rus trimis în judecată pentru crime de război comise în Ucraina

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață în 23 mai, după mai puțin de o săptămână de proces.

Vadim Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a fost acuzat de procurorii ucraineni că a ucis un vârstnic de 62 de ani din Ciupahivka, un oraș din regiunea Sumî. Investigația a scos la iveală că Șișimarin l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Bătrânul a murit pe loc la câțiva metri de locuința sa după ce militarul rus l-a împușcat în cap cu un Kalashnikov.

Șișimarin a pledat „vinovat” față de toate capetele de acuzare, susținând că nu a dorit să îl împuște pe civil, dar că i s-a ordonat să facă acest lucru.

„Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”, și-a justificat acesta fapta, relatând că soldații ruși s-au temut că bărbatul ar transmite prin telefon poziția lor.

Este așteptat ca Ucraina să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți militari ruși capturați după descoperirea unor masacre precum cele de la Bucha, Irpin sau Borodianka.

Curtea Penală Internațională a anunțat recent că a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată.

Noi înregistrări video cu unul dintre masacrele comise de soldații ruși la Bucha au fost publicate vinerea trecută de jurnaliștii de la The New York Times, aceștia realizând o amplă anchetă la fața locului despre uciderea cu sânge rece a 8 bărbați ucraineni.

La sfârșitul lunii martie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că a comis crime de război și în Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, existând suspiciuni că forțele armate ale Moscovei au luat măsuri pentru a-și acoperi atrocitățile comise aici după ocuparea orașului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro