Sari direct la conținut

Turcia negociază cu Moscova și Kievul un coridor alimentar pe Marea Neagră – surse Reuters / Cum ar putea funcționa misiunea turcă de protejare a vaselor cu grâu din Ucraina

HotNews.ro
Silozurile sunt pline cu cereale în portul Odesa, Foto: DreamsTime
Silozurile sunt pline cu cereale în portul Odesa, Foto: DreamsTime

Turcia poartă negocieri cu Moscova și Kiev pentru a deschide un coridor prin Bosfor pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un oficial turc de rang înalt pentru Reuters.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt inactive încă de la începutul invaziei ruse, iar peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile de acolo. Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa exporturilor din Ucraina accentuează criza alimentară mondială, ce devine tot mai gravă.

„Turcia negociază atât cu Rusia, cât și cu Ucraina pentru exportul de cereale din Ucraina”, a declarat oficialul, care a solicitat anonimatul deoarece discuțiile sunt confidențiale.

„Cu un coridor care urmează să fie deschis din Turcia, există solicitări pentru ca aceste cereale să ajungă pe piețele lor țintă. Negocierile sunt încă în curs de desfășurare”, a adăugat persoana în cauză.

Ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko a spus miercuri că Moscova este pregătită să ofere un coridor pentru navele care transportă alimente în schimbul ridicării unor sancțiuni occidentale.

Turcia are relații bune și cu Rusia, și cu Ucraina, chiar dacă a condamnat invazia.

Misiune turcă de protejare a vaselor cu grâu din Ucraina

Separat, alte două persoane familiarizate cu această chestiune au confirmat, de asemenea, discuțiile privind ajutorul Turciei pentru a ajuta la expedierea cerealelor din Ucraina.

Una dintre persoane a declarat că, în ciuda faptului că este membră NATO, Turcia a fost considerată mai „neutră” de către Rusia decât alți membri occidentali ai alianței.

„Turcia este pregătită să contribuie la un fel de monitorizare a acestor exporturi de la Odesa prin Marea Neagră, deoarece Turcia este în mod tradițional foarte puternică în Marea Neagră și sunt gata să ajute”, a declarat miercuri un diplomat european de rang înalt, vorbind sub rezerva anonimatului.

Turcia dispune deja de două fregate, două submarine și șase nave de patrulare și de atac în Marea Neagră și mult mai multe ar putea fi mobilizate rapid pentru o astfel de misiune, a declarat Yoruk Isik, directorul firmei de consultanță Bosphorus Observer, cu sediul la Istanbul.

Această misiune turcă ar putea patrula – teoretic – rutele coridorului alimentar și ar putea, de asemenea, să curețe mine, pe care Rusia și Ucraina se acuză reciproc că le-au plantat.

Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a vizitat luna trecută Moscova și Kiev, a fost în contact cu Rusia, Ucraina, Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană, încercând să intermedieze ceea ce el numește un „acord global” pentru reluarea atât a exporturilor de alimente ucrainene, cât și a celor rusești de alimente și îngrășăminte.

Cu toate acestea, există multe obstacole în calea oricărui acord, inclusiv cererile rusești de ridicare a unor sancțiuni la schimb, minele în derivă și costurile prohibitive de asigurare a rutei maritime, spun oficiali și analiști. (foto articol © Iuliia Kryzhevska | Dreamstime.com)

Referințe:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro