Sari direct la conținut

Rusia ar putea redenumi Insula Sahalin în Insulele Rusești într-o nouă escaladare a tensiunilor cu Japonia

HotNews.ro
Nave rusesti in apropierea Insulei Sahalin, Foto: Alexei Nikolsky / AFP / Profimedia Images
Nave rusesti in apropierea Insulei Sahalin, Foto: Alexei Nikolsky / AFP / Profimedia Images

Rusia ar putea schimba denumirea regiunii Sahalin care include insula cu același nume și se află lângă insulele Kurile revendicate de Japonia în „Insulele Rusești”, relatează Interfax.

O propunere în acest sens a fost transmisă autorităților din regiunea Sahalin de către Serghei Mironov, președintele partidului Rusia Corectă – Pentru Adevăr, considerat parte a opoziției „sistemice” din parlamentul de la Moscova care este de fapt controlată de Kremlin.

„Partidul a trimis guvernatorului regiunii Sahalin Valeri Limorenko și președintelui adunării legislative a regiunii o propunere de inițiere a unui amendament la Constituție, fiind dreptul subiectului de a schimba numele. Propunem să numim Sahalinul regiunea Insulele Rusești”, le-a spus miercuri Mironov jurnaliștilor.

„Cele patru insule despre care Japonia pretinde în mod regulat că sunt ale ei sunt și vor fi rusești, au fost descoperite și cartografiate de navigatorii noștri”, a adăugat el.

Dmitri Rogozin a propus ca și Insulele Kurile să fie redenumite

În urmă cu o zi, directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a propus ca Insulele Kurile să fie redenumite cu nume rusești.

Rogozin, fost viceprim-ministru care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus ca una dintre insule să fie redenumită drept „Variag” în onoarea unui crucişător a cărui scufundare a declanşat în 1904 războiul ruso-japonez de la începutul secolului XX.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a salutat propunerea lui Rogozin, amintind și de inițiativa de lungă durată a Societății Geografice Ruse, al cărei președinte este [ministrul Apărării Serghei] Șoigu și al cărui Consiliu de Administrație este condus de Președintele Putin” în acest sens.

Tensiuni între Rusia și Japonia după izbucnirea războiului din Ucraina

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”, au împiedicat Tokio şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial.

Rusia a oprit negocierile privind un tratat de pace formal cu Japonia pe 21 martie după ce Tokyo a impus ample sancțiuni împotriva sa din cauza invadării Ucraina, urmând modelul statelor occidentale.

Într-un document diplomatic publicat pe 22 aprilie, ministerul de Externe de la Tokyo a calificat cele patru mici insule din nordul arhipelagului drept „ocupate ilegal” de Rusia după ce cu două zile în urmă Japonia revocase clauza națiunii celei mai favorizate acordate Rusiei.

De asemenea, cele două țări și-au expulzat reciproc diplomați după izbucnirea războiului din Ucraina și escaladarea tensiunilor legate de Insulele Kurile.

Marți, Japonia a anunțat că a trimis în aer avioane de vânătoare după ce aeronave rusești și chineze s-au apropiat simultan de spațiul său aerian în ultima zi a întrunirii alianței „Quad” ce a avut loc la Tokyo și la care a participat și președintele american Joe Biden.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro