Sari direct la conținut

Politologul Gulnaz Sharafutdinova despre cum elita lui Putin – și nu "mentalitatea poporului rus" – a pus bazele războiului

HotNews.ro
Gulnaz Sharafutdinova, profesor la King's College, Foto: youtube.com
Gulnaz Sharafutdinova, profesor la King's College, Foto: youtube.com

O mișcare de masă împotriva războiului în Rusia nu va avea loc. Oponenții războiului împotriva Ucrainei vor fi întâmpinați cu o agresivitate tot mai mare, spune politologul Gulnaz Sharafutdinova, profesor la King’s College din Londra, pentru portalul independent Meduza.

Războiul din Ucraina continuă, numărul victimelor, inclusiv în rândul soldaților ruși, este în creștere – și totuși, sprijinul pentru Vladimir Putin este, de asemenea, în creștere.

Războiul în sine pare să se bucure, de asemenea, de un sprijin considerabil. În acest context, sistemul politic din Rusia devine din ce în ce mai dur, apropiindu-se de totalitarism, spune autoarea cărții „Oglinda roșie: Conducerea lui Putin și identitatea nesigură a Rusiei”

Pilonii identității ruse

Opinia publică din Rusia poate fi înțeleasă prin prisma politicii identității colective. Atunci când ne uităm în oglindă, vedem o reflexie care poate radia bucurie, fericire, frumusețe, dar, de asemenea, în funcție de situație, poate dezvălui vârsta, ridurile și nemulțumirea. Chiar dacă persoana care se privește în oglindă rămâne neschimbată, spune politologul.

Identitatea sovietică avea doi piloni fundamentali:

  • Primul a fost sentimentul de excepționalism sovietic, care a permis fiecărui cetățean sovietic să se simtă ca aparținând unui stat unic.
  • Cel de-al doilea era amenințarea dușmanului extern mereu prezent.
  • Sentimentul că Uniunea Sovietică a fost mereu înconjurată de dușmani a fost, practic, unul dintre mecanismele permanente care au lucrat la consolidarea societății.
  • Sentimentul de excepționalism colectiv a fost, de asemenea, profund fondator pentru societatea sovietică.Nu este surprinzător faptul că aceleași mecanisme care au funcționat în perioada sovietică sunt funcționale și astăzi. În cartea mea, încerc să demonstrez cum ambele mecanisme sunt implementate în mod activ de către mass-media de stat.

Imaginea lui Putin pe tricouri (Foto: anyavanya.ru)

Conceptul de excepționalism rusesc a început să fie promovat foarte intenționat începând cu anul 2012.

  • Iar ideea că Rusia era înconjurată de dușmani – din exterior și din interior – este un sentiment care a început să fie insinuat în conștiința publică cu o intensitate deosebită după 2014. După cum putem vedea astăzi, când privim cu groază, aceasta este ceea ce a dus la război.
  • Dar trebuie să subliniem că guvernul a promovat aceste idei și în rândul tinerei generații, care a crescut crezând că patria lor fusese foarte puternică în trecut, căzuse, dar că acum se ridica din nou pe picioare.
  • Nu e de mirare că infamul documentar pe care milioane de ruși l-au vizionat se numea Crimeea: The Way Home. Ei au încercat să facă aceste idei și simboluri atractive chiar și pentru oamenii care nu parcurseseră deja acest drum în timpul perioadei sovietice.
  • Politicienii de la Kremlin și mass-media pe care o controlează selectează elementele din trecut care le servesc scopurilor lor și le permit să rămână la putere. În cartea mea, demonstrez cum conducerea politică și elita sunt cele responsabile de modul în care sunt folosite istoria și punctele sale fierbinți.

Elțîn s-a concentrat pe ceea ce ar putea deveni Rusia, în timp ce astăzi, Kremlinul mizează pe ceea ce a fost Rusia

„În anii 1990, Boris Elțîn era președintele aceleiași țări care există astăzi. Dar el a mizat pe reformă, transformare, pe o reinterpretare a trecutului rusesc și pe o nouă viziune a viitorului Rusiei. Elțîn s-a concentrat pe ceea ce ar putea deveni Rusia, în timp ce astăzi, Kremlinul mizează pe ceea ce a fost Rusia. Aceasta nu este nici o încercare de a se întoarce în trecut. Este o încercare de a consolida puterea astăzi folosind metodele psihologice de manipulare a ceea ce s-a întâmplat ieri.”, spune Sharafutdinova.

Ce văd rușii în „Oglinda” lui Sharafutdinova: Pe Putin salvatorul

Ea argumentează că liderii politici și elitele sunt responsabile de manipularea istoriei, precum și de promovarea unor politici particulare de creare a identității colective. Acestea sunt politicile care au pus societatea rusă de astăzi într-o stare de consolidare agresivă anti-occidentală.

Kremlinul a decis nu doar să anuleze anii ’90, ci și să îi transforme în nimic altceva decât o pată întunecată pe istoria noastră, să îi amestece cu noroiul. Acest lucru i-a permis președintelui rus să pară un cavaler în armură strălucitoare, alungând întunericul din țară.

Elitele sunt responsabile pentru modul în care societatea răspunde la acea întrebare celebră din filmul Brat 2 [Fratele 2]: „Unde este puterea, frate?”. Răspunsul lui Putin este că aceasta se află în capacitățile militare ale Rusiei, în Rusia ca națiune care impune teamă și respect. (interviu integral pe Meduza)

––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro