Sari direct la conținut

Rusia a început o nouă fază a războiului împotriva Ucrainei: La ce să ne așteptăm?

HotNews.ro
Tanc rusesc in Mariupol, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia
Tanc rusesc in Mariupol, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Ambasada Rusiei în România, condusă de Valeri Kuzmin, numește războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și ajuns joi în cea de a 57-a zi ca fiind „cea mai politicoasă operaţiune militară specială”. |Dar pentru Vladimir Putin cea mai mare parte a lunii aprilie a arătat ca un șir de dezamăgiri.

  • Moscova și-a retras complet forțele din patru regiuni ucrainene – Nicolaev, în sud, și Kiev, Sumî și Cernihiv, în nord.
  • Contingentul din nord s-a retras temporar în Belarusul vecin.
  • Vladimir Putin a anunțat joi că a anulat luarea cu asalt a combinatului Azovstal, unde este rezistența din Mariupol. Liderul de la Kremlin a precizat însă că asediul continuă.
  • Sute de cadavre de civili, majoritatea împușcați în mod deliberat, au fost exhumate în suburbiile Kievului, ceea ce a declanșat o condamnare la nivel mondial și un nou set de sancțiuni comparabile cu măsurile impuse Iranului sau Coreei de Nord.
  • Iar Moscova a pierdut Moskva, cea mai mare navă de război a sa în Marea Neagră, iar ucrainenii au aplaudat cât de profetică a fost fraza marinarului său: „Russian warship, go f*** yourself!”. Moskva avea la bord un sistem avansat de apărare antiaeriană S-300, iar pierderea sa complică șansele Rusiei de a debarca parașutiști în cel mai mare port maritim al Ucrainei, Odesa.
  • Între timp, după săptămâni de bombardamente care ar fi ucis mii de civili, portul Mariupol din sudul țării nu a căzut pentru că luptătorii ucraineni rămași au refuzat să se predea – chiar dacă Rusia ar fi folosit arme chimice împotriva lor.
  • Chiar și în regiunea sud-estică Donbas, ale cărei părți au fost controlate de separatiștii pro-Moscova din 2014, avansul Rusiei a fost slab și marcat de pierderi grele.
  • Institutul pentru Studiul Războiului din SUA estima săptămâna trecută că trupele rusești retrase din regiunea Kievului la sfârșitul lui martie nu au fost încă reintroduse în Ucraina pentru a lupta fiindcă au probleme de moral și nu și-au primit banii promiși.

Deci, ce urmează pentru Putin, care numește războiul o „operațiune militară specială” și ale cărui forțe de securitate îi epurează pe toți cei care îl numesc război?

„Operațiunea militară va continua până la finalizarea ei completă și atingerea obiectivelor care au fost stabilite la începutul acestei operațiuni”, a declarat Putin la 12 aprilie.

Afirmațiile lui Putin fac parte dintr-o „campanie de minciuni” care vizează mai degrabă cetățenii ruși decât națiunile occidentale, unde oamenii au acces la „informații veridice”, a declarat pentru Al Jazeera Ivar Dale, consilier politic principal în cadrul Comitetului Helsinki din Norvegia.

Vladimir Putin Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

‘Există lupte foarte grele în est’

După ce nu a reușit să captureze Kievul și alte zone semnificative, Rusia a inițiat o a doua fază a războiului– concentrându-se asupra orașelor din estul țării, în apropierea graniței cu Ucraina.

Marți, au fost raportate atacuri de-a lungul liniei de front din estul Ucrainei, în timp ce oficialii ruși vorbeau despre „eliberarea” a două state separatiste susținute de Rusia în Donbas – autointitulatele „republici populare” Donețk și Luhansk.

„Indiferent cât de puțin obiectiv au tratat situația înainte de începerea războiului și și-au construit campania pe această evaluare și concluzii neobiective, făcând-o să se destrame, acum există lupte foarte grele în est”, a declarat pentru Al Jazeera generalul-locotenent Ihor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major al forțelor armate ucrainene.

El a spus că luptele sunt cele mai violente în jurul orașelor estice Izium, Popasne și Rubizhe, cu bombardamente constante cu potențial de a ucide mulți civili.

Moscova pregătește forțe masive pentru partea a doua a ofensivei sale – și acestea sunt departe de a fi epuizate.

„Am măcinat o treime din potențialul militar al Rusiei, dar au mai rămas două treimi”, a declarat Romanenko.

La începutul acestei luni, Putin l-a numit comandant suprem al Rusiei în Ucraina pe Alexander Dvornikov, care și-a arătat cruzimea în calitate de comandant de război în timpul celui de-al doilea război cecen și care a condus ulterior ofensiva Moscovei în Siria.

Su-35 (Foto:Sukhoi.org)

Dvornikov este un susținător al tacticilor din epoca sovietică de lovituri masive și concentrate, care nu au funcționat în nordul împădurit al Ucrainei, dar ar putea avea succes în stepele din est și sud, a declarat Romanenko.

„Vor folosi forțe de asalt masive – aviație, sisteme de lansatoare de rachete multiple, artilerie, ei strâng resurse pentru asta”, a spus el.

Încleștările masive cu tancuri și artilerie pe câmpiile de estul Ucrainei ar putea fi în avantajul Moscovei, iar simpla greutate a mașinăriei ruse de război ar putea forța câștiguri teritoriale – însă sunt posibile și alte evoluții. Curajul și inteligența tactică ale ucrainenilor, precum și accesul lor la arme occidentale, ar putea duce la o nouă serie de înfrângeri umilitoare pentru Rusia.

De ce ofensiva din Donbas s-ar putea să nu fie una de mare succes

Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că „este puțin probabil” ca ofensiva rusă în Donbas să aibă un succes mai mare decât cele anterioare, dar forțele ruse ar putea „obține câștiguri limitate”.

Argumentele ISW:

  • Forțele ruse nu au luat pauza operațională care era probabil necesară pentru a reface unitățile avariate retrase din nord-estul Ucrainei.
  • Trupele retrase din jurul Kievului și care s-au întors să lupte în Donbas au fost, în cel mai bun caz, completate cu soldați din alte unități avariate.
  • Probleme semnificative de moral și de aprovizionare.
  • Este puțin probabil ca armata rusă să își fi rezolvat problemele principale cu care se confruntă – coordonare slabă, incapacitatea de a conduce operațiuni între țări și moralul scăzut.
  • Forțele ruse ar putea slăbi pozițiile ucrainene în estul Ucrainei prin concentrarea puternică și prin sporirea numărului de atacuri, dar probabil cu un cost ridicat.
  • Un succes brusc și semnificativ al ofensivei ruse rămâne însă foarte puțin probabil.

Citește și:Ofensiva din Donbas: De ce este puțin probabil ca trupele ruse să aibă un succes mai mare decât până acum

Volodimir Zelenski, inspectând lansatoarele de rachete trimise de occident

Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Imaginea lui Putin se va prăbuși

Cel mai rău scenariu pentru Putin ar fi încheierea războiului cu o înfrângere militară categorică, cu colapsul enclavelor rusofile din Donbas și cu integrarea Ucrainei și Moldovei în Occident. O asemenea înfrângere ar fi mai mult decât o umilință personală; ar putea fi un eșec de natură a-i pune capăt carierei lui Putin.

I-ar administra totodată Rusiei un șoc psihologic și strategic în privința poziției ei în lume și a imaginii despre sine. S-ar schimba însuși cursul istoriei ruse, scrie Wall Street Journal.

Între timp, mass-media și personalitățile publice favorabile Kremlinului și-au adaptat mesajul la eșecurile militare, a declarat un critic rus.

„Au început cu anunțuri despre cucerirea Kievului în trei zile, iar acum explică faptul că este imposibil să cucerească Donbasul în câteva luni”, a declarat pentru Al Jazeera activistul și istoricul Serghei Biziukin, care a fugit din Rusia în 2019.

Indiferent, eșecurile vor afecta probabil imaginea lui Putin de conducător care a adus stabilitate după anii 1990, când o tranziție haotică și dureroasă către o economie de piață liberă a lăsat zeci de milioane de oameni nevoiași și dezamăgiți.

„Tot ceea ce a încercat să construiască în mai bine de 20 de ani se prăbușește ca un castel de cărți de joc”, a declarat Biziukin.

Un eșec decisiv al Rusiei în Ucraina ar putea însemna sfârșitul ideii de imperiu

Dacă Rusia nu va reuși să cucerească inima Ucrainei (vestul țării e mai puțin interesant din perspectiva mitologiei istorice ruse), rușii nu vor mai putea să evite concluzia că imperiul țarist – construit cu migală de-a lungul secolelor și restaurat de Lenin și Stalin în urma catastrofelor din primul război mondial – s-a prăbușit irevocabil. Fapt care va forța Rusia la acel tip de introspecție profundă cu care au fost obligate să se confrunte și alte foste imperii. Și consecințele vor fi profunde, scrie Wall Street Journal.

Gândirea politică rusă sub Romanovi, comuniști și Putin se bazează pe trei credințe: că Rusia e diferită, că acea diferență este de o importanță transcendentală și că ea îi conferă Rusiei un rol unic în istoria umanității. O înfrângere în Ucraina ar submina grav încrederea în aceste trei idei, aruncând Rusia într-o criză de identitate cu consecințe politice imprevizibile.

surse: Al Jazeera, Institutul american pentru Studiul Războiului, Wall Street Journal, Hotnews.ro

––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro