Sari direct la conținut

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga cere Moscovei să oprească imediat războiul din Ucraina / Reacția lui Zelenski

HotNews.ro
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga cere Moscovei să oprească imediat războiul din Ucraina / Reacția lui Zelenski

Rusia trebuie să oprească imediat ofensiva în Ucraina, a decis miercuri Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, conform AFP. Rusia trebuie să oprească imediat ofensiva în Ucraina, a decis miercuri Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, conform AFP. Procesul de la Haga a fost deschis de Kiev, care a cerut celui mai înalt tribunal al ONU să dispună Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina.

  • „Federația Rusă trebuie să suspende imediat operațiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, este decizia Curții Internaţionale de Justiţie, conform președintelui acesteia, Joan Donoghue, citat de AFP.

Judecătorii au mai stabilit că Rusia trebuie să se asigure că alte forțe aflate sub controlul său sau sprijinite de Moscova nu vor continua ceea ce Vladimir Putin a denumit „operațiunea militară”.

  • „Instanța este conștientă de amploarea tragediei umane care are loc în Ucraina … Curtea este profund îngrijorată de utilizarea forței de către Federația Rusă în Ucraina, care ridică probleme foarte grave de drept internațional”, a mai afirmat judecătorul Donoghue.

Deşi verdictele Curții Internaționale de Justiție au caracter obligatoriu şi nu există posibilitatea unui recurs, instanța de la Haga nu are puteri executive care să-i permită să le pună efectiv în aplicare.

CIJ este cea mai înaltă instanță pentru soluționarea litigiilor dintre state și, deși soluționarea cauzelor durează de obicei ani de zile, există o procedură rapidă pentru a examina cererile de „măsuri provizorii”, precum cele ale Ucrainei. Instanța poate dispune măsuri provizorii pentru a preveni agravarea unei situații înainte de a analiza chestiuni fundamentale. Deși verdictele CIJ sunt obligatorii, instanța nu are nicio modalitate de a pune în aplicare o decizie.

Curtea îşi fundamentează concluziile în principal pe tratate şi convenţii. Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt părţi ale Convenţiei ONU din 1948 pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid.

Terry Gill, profesor de Drept militar la Universitatea din Amsterdam, a explicat pentru Al Jazeera că, dacă o țară nu respectă ordinul Curții, celălalt stat (Ucraina) ar putea solicita măsuri de la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, unde Rusia are însă drept de veto.

Zelenski: Rusia trebuie să se conformeze imediat

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat printr-un mesaj pe twitter în care vorbește despre o „victorie deplină”:

  • „Ucraina a obținut o victorie deplină în procesul împotriva Rusiei de la Curtea Internațională de Justiție.
  • CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei.
  • Ordinul este obligatoriu, conform Dreptului internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia”.

Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a cerut Curţii să dispună încetarea imediată a ostilităţilor. Totodată, Ucraina a mai cerut judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie.

Kievul consideră că Rusia şi-a justificat ilegal invazia printr-un pretins fals genocid împotriva populaţiilor de limbă rusă din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Rusia a boicotat audierile din 7 şi 8 martie. Într-un document scris, însă, Moscova a respins competenţa Curţii cu privire la dosarul deschis de Ucraina. Rusia a mai susţinut că nu a venit în faţa magistraţilor pentru că nu a avut timp suficient pentru a se pregăti şi că invadarea Ucrainei este un act de „legitimă apărare”.

––––––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro