Sari direct la conținut

Ucraina va face o nouă încercare de a evacua civilii din Mariupol și din alte orașe

HotNews.ro
Ucraina va face o nouă încercare de a evacua civilii din Mariupol și din alte orașe

​Ucraina va încerca din nou, miercuri, să evacueze civili prin șase coridoare umanitare, inclusiv din orașul-port din sudul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk, citat de Reuters.

Oficialul ucrainean a anunțat, într-o declarație video, că forțele armate ucrainene au convenit să oprească tragerile în acele zone de la 9 a.m. până la 9 p.m. (07:00 – 19:00 GMT) și a îndemnat forțele ruse să își respecte angajamentul privind încetarea temporară a focului.

Încetarea focului ar urma să permită evacuarea civililor prin următoarele coridoare, potrivit oficialului ucrainean:

  • Energodar-Zaporizhia
  • Sumy-Poltava
  • Mariupol-Zaporizhia
  • Volnovakha-Pokrovsk
  • Izium-Lozova
  • Vorzel, Bucha, Irpin, Borodyanka, Gostomel-Kiev

Iryna Vereșciuk a evidențiat în special două rute — evacuarea civililor din orașul-port Mariupol și orașul estic Volnovakha, ambele fiind înconjurate de forțele ruse de câteva zile.

Oficialul ucrainean, citat de CNN, a mai precizat că va avea loc și o operațiune specială pentru evacuarea unui orfelinat de lângă Kiev, în suburbia Vorzel. În acel orfelinat se află 55 de copii și 26 de membri ai personalului.

O tentativă eșuată de evacuare a locuitorilor din Mariupol a avut loc și în weekendul trecut. Autoritățile ucrainene au acuzat atunci Rusia că nu și-a respectat angajamentul de a întrerupe temporar focul pentru a permite evacuarea civililor, bombardamentele rușilor făcând imposibilă evacuarea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro