UPDATE Falimentul City Insurance a pus în pericol contracte cu fonduri UE de peste 2,9 miliarde de euro. Ce măsuri a adoptat Guvernul
Falimentul City Insurance nu a afectat doar piața RCA. Fostul lider din piața asigurărilor a emis și polițe de asigurare/garanții în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei, aferente contractelor de achiziție publică și contractelor sectoriale, iar iminența falimentului acestui asigurător afectează contracte cu fonduri UE de peste 2,9 miliarde de euro.
- UPDATE (17:00, 2 martie) Guvernul a adoptat acest act normativ.
Guvernul are pe agenda de miercuri un proiect de Ordonanță de Urgență pentru rezolvarea unor probleme majore generate de falimentul demarat la fostul lider RCA, City Insurance.
Falimentul City Insurance a afectat contracte de peste 2,9 miliarde de euro cu fonduri UE
Mai exact, Guvernul vrea să adopte o Ordonanță de urgență (OUG) privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale. Motivul?
- „Riscul de neutilizare a fondurilor europene poate fi accentuat de împrejurările excepționale manifestate pe piața asigurărilor, generate de iminența falimentului unui asigurător cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, ce deține în portofoliu polițe de asigurare/garanții în valoare de aproximativ 6 mld lei, aferente contractelor de achiziție publică și contractelor sectoriale.
- Numai în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 contractele afectate de această situație totalizează sume de peste 2,9 mld euro.
- Societatea de asigurare în cauză a emis atât garanții de returnare a avansurilor, cât și garanții de bună execuție în lipsa cărora nu se poate efectua rambursarea din fonduri europene a sumelor aferente lucrărilor executate de către contractanți și plătite de către beneficiari.”, se arată în nota de fundamentare.
Guvernul subliniază că „neadoptarea cu celeritate a unor măsuri legislative concrete pentru soluționarea acestei situații ar avea consecințe negative asupra unui număr însemnat de beneficiari ai fondurilor europene, consecințe care ar putea consta în imposibilitatea asigurării fluxului de numerar necesar implementării proiectelor finanțate din fonduri europene aferente obiectivului convergență.
Această situație poate deveni și mai gravă în condițiile în care nu se vor identifica alți asigurători care să preia portofoliul menționat, existând riscul blocării tuturor contractelor aflate în derulare.”
Soluția Guvernului: Noi garanții pentru contractele în derulare
În acest context, spune Guvernul, este necesară adoptarea, în regim de urgență, a unui act normativ de forța legii care să reglementeze, pe o perioadă determinată și exclusiv pentru contractele de lucrări/servicii/furnizare aflate în implementare la data curentă, constituirea noilor garanții de bună execuție prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, inclusiv prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, fără a fi necesară verificarea condiției ca această posibilitate să fi fost prevăzută la nivelul documentației de atribuire, precum și prin combinarea a două sau mai multe dintre modalitățile de constituire a garanției de bună execuție prevăzute de lege.
Astfel, prin prezenta ordonanță de urgență, se reglementează faptul că, în cazul contractelor de achiziții publice/sectoriale aflate în curs de derulare, pentru care este necesară constituirea unei noi garantii de bună execuţie ca urmare a retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurări care a emis instrumentul de garantare inițial, la solicitarea autorităţilor/entităţilor contractante, operatorii economici au obligația de a constitui o nouă garanţie de bună execuţie.
Acest lucru ar trebui să se întâmple, în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, dar nu mai târziu de 31.01.2023, prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege (respectiv: virament bancar, instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate de asigurări sau de o instituție de credit, sau rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, cu condiția ca această posibilitate să fi fostprevăzută în documentația de atribuire).
- Pentru mai multe detalii vezi aici Proiectul de OUG și Nota de fundamentare.
Falimentul City Insurance, demarat oficial în instanță: Câte polițe mai sunt în vigoare
Amintim că Tribunalul București a decis miercuri, 9 februarie 2022, deschiderea procedurii falimentului împotriva City Insurance, fostul lider RCA cu peste 3,13 milioane de polițe RCA în vigoare la finele anului trecut. Efectul imediat este că în termen de 90 de zile, de la acest moment polițele de asigurare emise de City încetează de drept.
În aceeași zi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat pentru HotNews.ro că „la data de 31.01.2022, erau în vigoare circa 1.157.213 polițe. Majoritatea polițelor RCA rămase expiră în următoarele luni (februarie, martie, aprilie, mai). În luna februarie vor expira circa 200.000 de polițe.”
Lista păgubiților și clienților City Insurance: Ministere, Servicii de Ambulanță, SPP ori CNAIR
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a publicat miercuri, 8 decembrie, 2021, lista creditorilor de asigurări ale căror creanțe au rezultat din evidențele transmise de City Insurance, fostul lider RCA intrat în procedură de faliment. Datele publicate arată că momentan sunt deschise peste 191.000 de dosare (în care se solicită despăgubiri ori sume asigurate), inclusiv din partea unor Ministere, Servicii publice de Ambulanță, SPP ori CNAIR. Pe de altă parte, sunt în vigoare peste 3,13 milioane de polițe de asigurare la acest asigurător.
Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a reamintit atunci faptul că, potrivit legii, este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015.
Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.