Sari direct la conținut

Strategia primei țări din UE care introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID. Când vor începe amenzile

HotNews.ro
Lockdown in Austria, Foto: Joe Klamar / AFP / Profimedia
Lockdown in Austria, Foto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Guvernul austriac și-a prezentat proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19. Austria este prima țară din UE care introduce o astfel de obligație legală.

Reglementarea va intra în vigoare la 1 februarie, cu o perioadă de tranziție de șase săptămâni, până la jumătatea lunii martie, timp în care nu vor fi aplicate penalități. Ulterior, pentru încălcarea obligației de vaccinare sunt prevăzute amenzi de la 600 la 3.600 de euro.

Toți adulții cu vârsta peste 18 ani care locuiesc în Austria vor fi, prin urmare, obligați să se vaccineze împotriva COVID-19. Inițial se vorbea chiar despre vaccinarea obligatorie, de la vârsta de 14 ani. Vor exista excepții pentru femeile însărcinate și persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale.

Guvernul nu își schimbă cursul

Deși în ultimele săptămâni au avut loc numeroase mitinguri mari, în toată Austria, împotriva instituirii obligației generale de vaccinare, guvernul federal austriac nu a deviat de la cursul său. Cancelarul Karl Nehammer, ministrul UE și Constituțional, Karoline Edtstadler (ambii ÖVP) și ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein (Verzi), au prezentat presei detaliile controversatului proiect legislativ, duminică după-amiază, la Cancelaria austriacă.

Nehammer a recunoscut că a fost o problemă foarte sensibilă și a justificat linia guvernamentală astfel: „Binele comun este decisiv, pentru că nu suntem indivizi care trăiesc separați unul de celălalt. Suntem o comunitate.”

Controalele ar trebui să înceapă la jumătatea lunii martie, după cum a anunțat ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein. Oricine nu se conformează unei solicitări de vaccinare, sau care lipsește la o programare de vaccinare, ar urma să fie amendat.

Aplicarea în mai multe etape

Guvernul de la Viena a planificat o strategie în trei etape, pentru impunerea vaccinării obligatorii. De la începutul lunii februarie, așa-numita „fază inițială”, care ar trebui să dureze până pe 14 martie, fiecare gospodărie va fi informată în scris despre această măsură. Abia atunci obligația de vaccinare devine infracțiune de control, de exemplu in urma verificării în timpul deplasărilor.

De la jumătatea lunii martie, oricine este prins fără dovada de vaccinare va fi amendat. Amenda variază de la 600 de euro în procedura prescurtată, până la 3.600 de euro în procedura obișnuită.

Proiectul de lege prevede că, în a doua fază, guvernul federal va stabili un termen prin ordonanță. De la acea dată, tuturor persoanelor nevaccinate le vor fi trimise scrisori de aducere aminte, prin care le vor cere să se vaccineze.

Faza a treia ar trebui să intre în vigoare atunci când se spune că aceasta este necesară din punct de vedere epidemiologic.

Apoi, din nou, de la un termen limită de vaccinare stabilit de Guvernul Federal și cu aprobarea Parlamentului, sancțiunile pentru persoanele nevaccinate ar trebui impuse automat, la toate nivelurile.

Ministrul Sănătății, Mückstein, a argumentat astfel: „Vaccinarea protejează, ne protejează și îi protejează și pe semenii noștri.”

Pură formalitate

Legea vaccinării urmează să fie adoptată joi, de Consiliul Naţional. Luni urma să mai aibă loc o discuție în Comisia de Sănătate. Pentru decizia parlamentară e necesară doar o majoritate simplă, pe care partenerii de coaliție ÖVP și Verzii o au, atat in Consiliul National, cât și în cel federal. Cu toate acestea, guvernul de la Viena se străduiește în direcția unui sprijin mai larg, transpartinic, încercând să implice partidele SPÖ și NEOS. Doar FPÖ rămâne pe poziția de refuz.

Cancelarul Nehammer a afirmat ca măsurile nu sunt luate cu intenția de a polariza societatea: „Nu este vorba despre lupta celor vaccinați, împotriva celor nevaccinați”. Mai degrabă, este vorba despre ideea ca societatea în ansamblu să poata trăi din nou în libertate, consideră el.

Potrivit publicației Kurier.at, Nehammer a fost testat pozitiv de Covid-19, la începutul lunii în curs. În 12 ianuarie, el era în continuare cu test pozitiv, însă spunea că nu are simptome evidente, și că, datorită vaccinării, a avut certitudinea că nu va trebui să meargă la spital.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro