Sari direct la conținut

Filmul HIT MAN Netflix. Dacă tu iubești, poți ucide. Trăiești cu conștiința ușoară

HotNews.ro
Regizorul Linklater, Hit man, Netflix
Regizorul Linklater, Hit man, Netflix

Hit man este un film Linklater! Da, pe Netflix. Dar Linklater înseamnă “Boyhood”, “Before Sunrise” + “Before Midnight”. Acum în Hit Man, Linklater se joacă de-a v-ați ascunselea cu morala, cu sentimentele. Hit man năucește prin faptul că ia o idee, cea a liberului arbitru, ș-o stoarce de sens. Are sens? Până unde poți alege să-ți faci fericirea? Păi, Linklater spune năucitor: da, chiar și dincolo de crimă. Ce? Omoară, calcă pe cadavre. Apoi, reușești să trăiești fără remușcări. HIT MAN Netflix.

Regizorul Linklater are timp cu el și ideile lui.

În “Boyhood” a filmat actorii la vârste diferite. Povestea e a unui puști care crește și viața lui se schimbă, trecând prin diverse experiențe. Linklater putea să dezvolte povestea aia de familie pur și simplu dând cu machiaj pe fața actorilor. Nu! A preferat să filmeze actorii în momente diferite de viață. Da, a așteptat cu filmul ăsta o groază de timp ca actorii să crească biologic, să ajungă biologic la vârsta potrivită pentru a juca eroul din scenariu.

În seria “Before” a făcut la fel. Avem la “După Soare” dragostea la prima vedere.

Ce se întâmplă dacă cei doi rămân împreună toată viața? Acum e provocarea în „Before Sunset”. Actorii Ethan Hawke și Julie Delpy sunt chiar după 12 ani filmați. Pe ei îi urmărești? sau eroii iubirii fulgerătoare de acum 12 ani. Exact după 12 ani, “actorii” revin și privirile, dragostea lor e altfel. 

De data asta Linklater mizează pe trecerea granițelor morale în dragoste.

Un biet om, profesor de filosofie la o pârlită de universitate le vorbește studenților lui despre viața gândită de filosofi. Ea trebuie trăită cumva, nu? Ca s-o trăim trebuie să rupem lanțurile. Să riscăm. 

Și pârlitul de prof devine, în timpul liber, voluntar pentru a stopa criminalitatea. Poliția “sub acoperirea” unui criminal în serie pune la dispoziție un număr de telefon. Cine urăște și vrea să-și ucidă fratele, mama, șeful, bă, dar să ucidă, poate suna la telefon și vorbi cu fake-ul “criminal în serie”. Poliția organizează flagrant. Gândul rău e ca o tentativă de crimă. Deci, tu urăști atât de tare încât îl vrei pe ăla mort. Poliția “te capcanează” și ești prins. 

Proful pârlit joacă rolul de “criminal în serie”.

El nu omoară niciodată, dar promite în draci că omoară, tocmai pentru a stârni imaginația celor care urăsc-plătesc pentru a omorâ. Naiv, cu o viață tâmpită și mică, proful nostru intră în rolul “criminalului în serie”. Mintea lui caută capcane tot mai subtile pentru cei ce-și vor semenii morți. Dar nu-i rezistă unei tipe mișto, care chiar are minte de criminală. De aici, începe problema liberului arbitru. Ce face proful-”criminal în serie” îndrăgostit de o adevărată criminală. Profului nu-i trecea prin cap să omoare. Dar ce face el îndrăgostit? Ce face? Ce face? 

Spectator, intri în scenariu, filmul îți întoarce mintea pe dos. Ești și tu îndrăgostit de biată viața profului vrăjită de o tipă mișto.

Și accepți o dată, accepți de două ori ca ea, o criminală, să nu fie dată în vileag. E îndrăgostit omul, nu? Încerci să ai grijă de dragostea aceea fragilă de care și tu ești îndrăgostit. Scenariu te duce dincolo de resursele tale morale. Accepți? E așa frumos dacă accepți! E Paradis. Accepți? Accepți? Hit Man Netflix. De fapt, un Linklater cu Hit Man la Neyflix. 

Actori: Adria Arjona, Austin Amelio, Glen Powell / Regizor: Richard Linklater

Cronici de filme aici:

INTERVIURILE HotNews.ro