Sari direct la conținut

Donald Trump a împlinit 78 de ani. Ce mesaj i-a dat Joe Biden

HotNews.ro
Donald Trump a împlinit 78 de ani. Ce mesaj i-a dat Joe Biden
Donald Trump Foto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Oricine câștigă, americanii vor avea cel mai în vârstă președinte învestit din istoria lor. Donald Trump a împlinit vineri vârsta de 78 de ani, aniversare care le-a reamintit alegătorilor americani că cei doi reprezentanţi ai principalelor partide care candidează în acest an pentru fotoliul de la Casa Albă sunt cei mai în vârstă candidaţi care au încercat vreodată să obţină această funcţie, relatează sâmbătă agențiile Reuters și Agerpres.

Pentru alegerile din 5 noiembrie, vârsta s-a aflat în centrul competiţiei dintre republicanul Donald Trump şi rivalul său democrat, preşedintele Joe Biden. Contextul legat de vârstă a primit adesea mai multă atenţie decât problemele politice de fond.

Americanii se declară mai îngrijoraţi de vârsta înaintată a lui Biden, care are 81 de ani, potrivit sondajelor de opinie. La 78 de ani, Trump este cu doar trei ani şi jumătate mai tânăr. Oricare dintre ei câștigă americanii vor avea cea mai în vârstă persoană care va fi învestită vreodată în funcţia de la Casa Albă.

În campania electorală, Trump nu a făcut în mod explicit o problemă din vârsta lui Biden, dar a încercat să profite de fiecare greşeală verbală a adversarului său, precum şi de mersul greoi al lui Biden, pentru a-l prezenta ca fiind inapt pentru Biroul Oval.

„Nu este vorba despre vârstă, ci despre competenţa mentală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, argumentând că alegătorii pot vedea diferenţa dintre Biden şi Trump.

Biden: „La mulţi ani, Donald. Vârsta e doar un număr”

Biden a răspuns la întrebările legate de vârsta lui înaintată, spunându-le alegătorilor să se concentreze pe realizările sale în timpul mandatului, ca dovadă a acuităţii şi puterii sale de muncă. El l-a descris, de asemenea, pe Trump drept o ameninţare la adresa democraţiei, în urma eforturilor sale de a schimba rezultatul alegerilor din 2020 şi a criticat discursurile sale uneori incoerente, precum şi utilizarea unei retoricii inflamatorii împotriva imigranţilor.

„La mulţi ani la împlinirea a 78 de ani, Donald. Ia-o ca de la un bătrân la altul: vârsta este doar un număr”, a postat Biden pe platforma X, alături de un scurt videoclip care pune în contrast acţiunile şi politicile sale cu cele ale lui Trump. „Aceste alegeri, însă, reprezintă o opţiune”, a mai spus el.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din februarie, circa 78% dintre respondenţi – inclusiv 71% dintre democraţi – au declarat că Biden, deja cel mai în vârstă preşedinte al SUA, are o vârstă prea înaintată pentru a lucra în guvern. Circa 53% dintre respondenţi au estimat că Trump, care a fost preşedinte între 2017 şi 2021, este prea în vârstă pentru a lucra în guvern.

INTERVIURILE HotNews.ro