Sari direct la conținut

Ce le promite Emmanuel Macron francezilor pentru a evita o nouă înfrângere umilitoare

HotNews.ro
Emmanuel Macron și Gabriel Attal, Foto: Marin Ludovic/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Emmanuel Macron și Gabriel Attal, Foto: Marin Ludovic/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron va scădea facturile la energie, reduce taxe pe moștenire și lega pensiile de rata inflației dacă va câștiga alegerile de luna viitoare, a promis premierul Gabriel Attal, citat de Reuters.

Sondajele de opinie arată că „Împreună” a lui Macron este în spatele rivalilor în intenția de vot pentru alegerile anticipate pe care președintele francez le-a convocat mai devreme în cursul acestei luni, după ce partidul său a suferit o înfrângere umilitoare la alegerile pentru Parlamentul European.

Alegerile anticipate vor avea loc în două tururi ce vor fi organizate pe 30 iunie și 7 iulie. Tabăra lui Macron se prezintă drept linia de apărare împotriva forțelor anti-democratice și își promovează gestionarea prudentă a economiei ca un garant față de măsurile populiste dorite atât de extrema dreaptă, cât și cea stângă.

„Francezii au de ales între 3 blocuri”, a declarat joi Gabriel Attal la o conferință de presă, referindu-se la propria alianță „Împreună” din care face parte, partidul Adunarea Națională a lui Marine Le Pen și o nouă coaliție a forțelor de stânga numită „Frontul Popular”.

„Să nu sărim în necunoscut de la o mare înălțime, fără parașută”, a îndemnat el.

Premierul lui Emmanuel Macron a adăugat că politicile promovate de cele două blocuri rivale vor duce la șomaj în masă. Este așteptat ca atât „Adunarea Națională”, cât și „Frontul Popular” să își prezinte platformele economice mai târziu în cursul zilei de joi.

Alianța lui Macron și-a numit „prioritatea numărul unu”

Attal a spus că „prioritatea numărul unu” a coaliției din care face parte este să ajute gospodăriile cu puterea de cumpărare printr-o serie de măsuri precum scăderea facturilor la electricitate, legarea pensiilor de rata inflației și ajutorarea persoanelor care doresc să își cumpere prima locuință.

„Nu vor exista creșteri de taxe, indiferent ce se va întâmpla”, a promis el.

Referindu-se la politica externă a Parisului și locul Franței pe scena internațională, Attal a făcut previziuni sumbre pentru un guvern condus de cele două blocuri rivale ale alianței „Împreună”.

„Europa și întreaga lume ne privesc”, a subliniat el.

Gabriel Attal a spus de asemenea că o victorie a partidului lui Le Pen va amenința locul Franței în UE, precum și susținerea pentru Ucraina, venind cu riscul unei „supuneri în fața Rusiei”.

Despre extrema stângă el a spus că este divizată și dezorganizată, prognozând o „cacofonie” diplomatică dacă aceasta va câștiga alegerile parlamentare.

INTERVIURILE HotNews.ro