Sari direct la conținut

Războiul orășenilor împotriva animalelor de curte continuă. Unui fermier italian i s-a interzis să crească cocoși

HotNews.ro
Războiul orășenilor împotriva animalelor de curte continuă. Unui fermier italian i s-a interzis să crească cocoși
Cocoș Foto: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Un nou episod al războiului din ultimii ani declanșat de târgoveții lezați de sunetele specifice vieții la țară a avut loc în Italia, unde un tribunal din regiunea Veneto i-a interzis unui fermier să mai țină cocoși în curte întrucât cântecul lor deranja locuitorii de la periferia orașului Mestro, lângă care se afla ferma.

Sătenii au viață grea în Italia

Tribunalul administrativ regional (TAR) din Veneto a menţinut hotărârile consiliului municipal din Veneţia şi ale unei agenţii locale de mediu, conform cărora cântecele cocoşilor erau dăunătoare pentru sănătatea locuitorilor de la periferia oraşului Mestre, scrie ANSA, citată de Agerpres.

Proprietarului fermei i-a fost interzisă creşterea cocoşilor, însă el are voie să deţină găini – dar nu mai mult de 50 de exemplare, a decis TAR.

În ultimii ani, în mai multe țări din Europa au apărut cazuri în care orășeni mutați la țară își reclamă vecinii din cauza zgomotelor produse de animalele de curte. În urmă cu patru ani, tot în Italia, un octogenar, Angelo Bolletti, a fost amendat cu 183 de euro din cauza cântecului matinal al cocoșului Carlino.

Pentru a verifica plângerile vecinilor, un polițist din Castiraga Virardo (Lombardia) a stat la pândă la 4.30 dimineața ca să verifice dacă viețuitoarea cântă atât de devreme. Proprietarul lui Carlino a fost amendat pentru că a încălcat regula după care animalele de casă trebuie ținute la o distanță de cel puțin 10 de metri de casele vecinilor.

Revanșa cocoșilor în Franța

În alte țări, sătenii s-au impus în fața intrușilor de la oraș, porniți să le schimbul modul de viață. În Franța, în insula Oleron, o femeie a fost dată în judecată din cauza zgomotului produs de cocoșul său, Maurice. Nemulțumiții erau un cuplu de pensionari care își luaseră o casă de vacanță în respectivul sat.

„Locuiesc aici de 35 de ani, zgomotul nu a deranjat pe nimeni”, spunea Corinne Fesseau, proprietara lui Maurice. Cazul a ajuns în fața unei instanțe din Rochefort, Charente Maritime și a produs vâlvă în Franța din cauza revoltei locuitorilor de la țară față de ifosele celor de la oraș.

„Soluția este ca oamenii să înțeleagă că spațiul rural este la țară și că trebuie să tolerăm cântatul cocoșului”, a spus Fesseau. „Vreau să protejez toți cocoșii din Franța”, a adăugat ea. Instanța i-a dat dreptate, iar Maurice a murit de moarte bună un an mai târziu.

Cum asemenea cazuri s-au mai repetat și în alte colțuri ale Franței, Parlamentul de la Paris a adoptat în 2021 menită să protejeze „moștenirea senzorială” a mediului rural francez.

„Este posibil să nu fii în locul potrivit”

În Spania, în satul Ribasedella, turiștii nemulțumiți au fost puși la punct chiar de către primărie. Unii sunaseră la autoritățile locale să se plângă de măgarii satului. Alți turiști au anunțat oficialitățile că vacile lasă în urmă mizerie pe drum.

„Săptămâna trecută am avut o doamnă care ne-a sunat de trei sau patru ori să se plângă că un cocoș cântă la 5 dimineața., spune Ramón Canal, primarul din Ribadesella. „Ne-a spus că trebuie neapărat să facem ceva” .

Reacția primăriei locale a fost să demareze o campanie prin intermediul unor afișe prin care roagă turiștii urbani să ”își asume riscurile” vieții rurale.

„Avem clopote ale bisericii care bat regulat, cocoși care cântă dimineața devreme și cirezi de animale care uneori poartă talăngi la gât și fac zgomot”, se arată în afișul publicat în oraș în ultimele zile. „Dacă nu te poți descurca cu toate acestea, este posibil să nu fii în locul potrivit”, mai scria pe afiș.

INTERVIURILE HotNews.ro