Sari direct la conținut

De ce un cocoș este judecat într-un proces în Franța. Rural vs. Urban

HotNews.ro
Cocoș, Foto: Public Domain Pictures
Cocoș, Foto: Public Domain Pictures

Stăpâna cocoșului Maurice este vizată în cadrul unui proces desfășurat în vestul Franței. „Crima” de care este acuzat Maurice este legată de zgomotul pe care acesta îl scoate și care îi enervează pe vecinii care vin de la oraș și nu vor să audă sunetul scos de pasăre. Cazul a ajuns să simbolizeze împărțirea și diferențele dintre comunitățile urbane și cele rurale, scrie CNN.

Proprietara sa, Corinne Fesseau, a spus că vecinii din satul Saint-Pierre-d’Oléron, aflat pe insula Oléron, s-au plâns pentru prima oară de zgomot în aprilie 2017, cerându-i femeii să se ocupe și „să mențină liniștea lui Maurice.”

„Locuiesc aici de 35 de ani, zgomotul nu a deranjat pe nimeni”, a spus Fesseau.

Cu toate acestea, vecinii îl acuză pe Maurice de poluarea fonică și cazul a fost audiat joi de instanța de la Rochefort, Charente Maritime. Deși verdictul va fi dat abia în luna septembrie, cazul a stârnit un val de reacții în Franța.

Vecinii în cauză locuiesc în oraș și vizitează zona rurală din Saint-Pierre-d’Oléron de câteva ori pe an, potrivit lui Fesseau.

„Soluția este ca oamenii să înțeleagă că spațiul rural este la țară și că trebuie să tolerăm cântatul cocoșului”, a spus Fesseau. „Vreau să protejez toți cocoșii din Franța”, a adăugat ea.

Lupta ei pentru protejarea spațiilor rurale se bucură deja de un sprijin semnificativ, deoarece aproape 120.000 de persoane au semnat petiția ei online pentru a-l salva pe Maurice.

La audierea de joi, stăpâna cocoșului a ales să nu îl ia pe Maurice cu ea în sala de judecată din cauza faptului că s-a temut că animalul ar scoate zgomote și astfel ar putea îngreuna procesul. Totuși, alte persoane solidare cu cauza sa, au ales să vină împreună cu cocoșii lor în sala de judecată.

Christophe Sueur, primarul orașului Saint-Pierre-D’Oléron, a declarat că acest caz este un exemplu de probleme mai profunde în societatea contemporană. „Problema este că nu ne mai tolerăm unul pe celălalt”, a spus el, adăugând că sunetele tradiționale ar trebui protejate. „Suneul peisajului este foarte important și face parte din ceea ce contribuie la farmecul peisajului nostru „, a mai spus primarul.

Procesul l-a făcut și pe primarul orașului Gajac, un oraș rural din sudul Franței, să vorbească. Edilul a cerut guvernului să adauge elemente distinctive ale sunetului rural din Franța ca fiind parte a patrimoniului cultural protejat național. „Sper că proprietarul cocoșului va câștiga. Este încă incredibil că oamenii care vin din oraș nu vor să audă sunetele din țară: cocoșul, vaca, clopotul bisericii”, a mai spus el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro