Sari direct la conținut

Tinerii din USR încearcă să câștige locuri în conducerea partidului: „Lasconi vrea să facă reforma internă tot cu cei vechi”

HotNews.ro
Tinerii din USR - adică organizația de tineret a partidului, „USR Tineret” - vor să obțină locuri în Biroul Național (BN), forul de conducere al partidului, cu ocazia alegerilor declanșate de retragerea lui Cătălin Drulă. Până acum, tinerii din USR nu au ocupat niciun loc în BN, ci doar președintele USR Tineret avea un rol de observator, au explicat surse din partid pentru HotNews.ro. Într-un mesaj intern transmis marți colegilor de partid, tinerii și-au anunțat lista pe care o propun pentru forul de conducere al USR. 
Tinerii din USR încearcă să câștige locuri în conducerea partidului: „Lasconi vrea să facă reforma internă tot cu cei vechi”
Sigla USR. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un mesaj transmis marți seara pe grupurile interne, tinerii din USR le transmit colegilor de partid că datorită alegerilor din 9 iunie „am văzut că oamenii s-au săturat de partide unde deciziile se dictează, că tinerii se îndreaptă către politicieni care au curajul să spună lucrurilor pe nume și că societatea este pregătită de un nou tip de politică”. 

„Trebuie să menținem viu acest moment de claritate. Trebuie să spunem răspicat că fără o schimbare profundă, doar vom înlocui niște oameni cu alți oameni. De aceea, ne-am unit tineri din peste 20 de filiale din țară și am creat lista Tineri pentru România, cu care venim în fața colegilor din USR la alegerile pentru Biroul Național”, conform mesajului intern.

Tinerii spun că își doresc ca „USR Tineret să devină o prioritate pentru noua conducere a partidului. Vrem ca sistemul de vot intern să ofere șanse tinerilor să câștige locuri eligible pentru funcțiile publice și pentru Birourile Locale și Birourile Județene. Vrem să fim ascultați și implicați în elaborarea politicilor publice pentru tineret”. 

Surse din USR: Lasconi vrea să facă echipă cu cei ținuți în brațe de vechea conducere, Fritz „se chinuie” să facă o listă diversă

Surse din USR au explicat pentru HotNews.ro că mișcarea tinerilor din partid vine în contextul în care aproximativ 600 de delegați vor alege, pe 29 iunie, componența noului BN, iar în partid sunt două mari tabere pentru moment. 

„Unii lideri de filiale așteaptă să vadă rezultatul alegerilor pentru președintele partidului că să știe în ce parte sa o ia. În paralel, Lasconi vrea să facă reforma internă cu cei care au fost ținuți în brațe de vechea conducere (Năsui și Prună), Fritz se chinuie sa facă o lista diversă și reprezentativă pentru partid, chiar dacă asta înseamnă să lase de la el pentru a ține partidul unit (chiar nu am ce să-i reproșez lui personal, poate unora care se vor regăsi pe lista lui, da), iar Seidler nu are lista propriu-zisă, dar probabil va fi susținut de una, o alta (n. red.: listă)”, explică o sursă din partid situația. 

Deși mai sunt și alți candidați și „alte liste mici”, sursele din USR spun că decizia tinerilor de a candida direct pentru BN este „un lucru interesant”. 

„Și-au făcut lista proprie, cer democratizarea proceselor interne și o voce care chiar să conteze în conducerea națională (de altfel, partidul le-a aruncat un os, așa, prin acordarea calității de observator președintelui organizației). E interesant să vezi așa ceva. Ei au mai avut în 2019 o tentativă să bage un tânăr în Biroul Național, dar nu le-a ieșit. Acum cred că au șanse, la cât de fracturat e partidul”, a mai spus, pentru HotNews.ro, aceeași sursă. 

Lista USR Tineret pentru Biroul Național  

În mesajul intern prin care tinerii și-au anunțat candidatura în BN, ei spun că „vrem să avem un cuvânt de spus în Biroul Național și să nu observăm doar de pe margine ce se întâmplă cu partidul”. 

Lista candidaților USR Tineret pentru BN este următoarea, conform informațiilor HotNews.ro:

  • Cristi Baciu, Sector 6
  • Ilinca Ghiza, Brașov
  • Radu Diaconu, Dolj
  • Ramona Goga, Sălaj
  • Matei Scărlătescu, Dâmbovița
  • Dan Sandu, Botoșani
  • Ștefana Popescu, Bacău
  • Bogdan Blidar, Maramureș
  • Adrian Popescu, Sector 6
  • Claudiu Bucur, Sector 4
  • Ennio Arghir, Sector 1
  • Ștefania Bițu, Călărași
  • Rafael Ilia, Covasna
  • Marius Șindrilaru, Buzău
  • Alin Simionescu, Mureș
  • Toni Muzică, Giurgiu
  • Radu Lupu, Sector 3
  • Cozmina Cidir, Suceava
  • Darius Vlad, Sibiu
  • Raul Mihai, Iași
  • Miriam Gal, Bistrița-Năsăud
  • Laurențiu Zăbavă, Sector 2
  • Andrei Gheorghe, Vâlcea
  • Răzvan Munteanu, Constanța
  • Iosif Diaconu, Suceava

Cum se împart până acum taberele pentru Biroul Național

Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional vor candida nume ca Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu.

Gruparea rivală reuneşte lideri influenţi în partid, ca Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand şi, posibil, Allen Coliban.

Fostul primar al Braşovului are de ales între a merge cu o listă proprie sau a candida alături de Vlad Voiculescu.

A treia tabără este grupată în jurul lui Cristian Seidler şi reuneşte foşti „nicuşoristi”. De asemenea, Ionuţ Moşteanu va candida pentru un loc în BN, fie pe listă cu Seidler, fie separat, susţin surse din conducerea USR pentru News.ro.

Elena Lasconi a declarat că va demisiona a doua zi după ce câștigă președinția USR dacă nu va avea o majoritate în Biroul Național.

„Aştept duminica, să văd dacă pot să fac o majoritate în Biroul Naţional. Dacă nu, îmi voi da demisia. Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!”, a răspuns Elena Lasconi când a fost întrebată ce face dacă vede a doua zi după câștigarea alegerilor interne că nu are o majoritate în Biroul Național.

Ea a enumerat mai multe nume importante pe care nu le dorește în echipă. Primarul din Câmpulung a spus că nici foştii preşedinţi ai USR Cătălin Drulă şi Dan Barna şi nici Ionuţ Moşteanu, una dintre figurile proeminente ale partidului nu vor face parte din echipa sa dacă va deveni preşedinte al formațiunii politice.

„Ei au făcut parte dintre cei care au condus cu adevărat USR-ul şi care au dus la rezultatul acesta. Nu trebuie acum să-i omorâm, nu trebuie să-i scoatem… Noi trebuie să lucrăm împreună, nu se duce nimeni cu maceta să: „Gata, plecaţi!” Pentru că avem nevoie… gândiţi-vă că ei au experienţă de câţiva ani în politica mare din România şi contează. Eu îmi doresc să unesc oamenii, nu să-i dezbin, pentru că altfel noi vom fi şi mai slabi”, a explicat Lasconi.

Aceasta a adăugat că oricare dintre cei trei poate fi în Biroul Naţional „dacă candidează pe alte liste”.

INTERVIURILE HotNews.ro