Sari direct la conținut

Avionul care îl transporta pe Assange a aterizat pe pâmânt american

HotNews.ro
Avionul care îl transporta pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a aterizat miercuri în Insulele Mariane de Nord, un teritoriu american unde acesta urmează să se prezinte în fața unui judecător înainte de a-și recăpăta libertatea, potrivit jurnaliștilor AFP.
Avionul care îl transporta pe Assange a aterizat pe pâmânt american
Julian Assange părăsește Marea britanie după ce a fost eliberat din închisoare Foto: AFP / AFP / Profimedia

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat miercuri pentru încălcarea legislației americane privind spionajul, în cadrul unei înțelegeri care va pune capăt încarcerării sale în Marea Britanie și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia, punând capăt unei odisee juridice de 14 ani.

Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost de acord să pledeze vinovat pentru o singură acuzație penală de conspirație în vederea obținerii și divulgării de documente clasificate din domeniul apărării naționale a SUA, conform documentelor depuse la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Insulele Mariane de Nord.

El urmează să fie condamnat la 62 de luni de închisoare deja executate în cadrul unei audieri care va avea loc miercuri la ora locală 9 a.m. (1 în Româniai) în Saipan. Insula din Pacific a fost aleasă din cauza opoziției lui Assange de a călători în partea continentală a SUA și pentru apropierea sa de Australia, au declarat procurorii.

Assange a părăsit luni închisoarea Belmarsh din Marea Britanie, înainte de a fi eliberat pe cauțiune de Înalta Curte britanică și de a se îmbarca într-un zbor în după-amiaza aceleiași zile, a precizat Wikileaks într-o declarație postată pe platforma de socializare X.

„Acesta este rezultatul unei campanii globale care a cuprins organizatori de bază, militanți pentru libertatea presei, legiuitori și lideri din întregul spectru politic, până la Organizația Națiunilor Unite”, se arată în declarație.

O înregistrare video postată pe X de Wikileaks îl arată pe Assange îmbrăcat într-o cămașă albastră și blugi, semnând un document înainte de a urca la bordul unui avion privat cu însemnele firmei charter VistaJet.

El se va întoarce în Australia după audiere, a precizat Wikileaks, referindu-se la audierea din Saipan.

„Julian este liber!!!!”, a anunțat și soția sa, Stella Assange, într-o postare pe X. „Cuvintele nu pot exprima imensa noastră recunoștință față de VOI – da, VOI, care v-ați mobilizat cu toții ani și ani de zile pentru ca acest lucru să devină realitate.”

INTERVIURILE HotNews.ro