Sari direct la conținut

VIDEO Julian Assange este liber și a părăsit Marea Britanie, după 14 ani trăiți în închisoare sau baricadat în Ambasada Ecuadorului

HotNews.ro
VIDEO Julian Assange este liber și a părăsit Marea Britanie, după 14 ani trăiți în închisoare sau baricadat în Ambasada Ecuadorului
Julian Assange părăsește Marea britanie după ce a fost eliberat din închisoare Foto: AFP / AFP / Profimedia

Wikileaks a declarat că fondatorul său, Julian Assange, a părăsit luni o închisoare britanică și a plecat cu avionul din Regatul Unit. Anunțul a venit la scurt timp după ce documentele judecătorești au arătat că acesta trebuia să pledeze vinovat la sfârșitul acestei săptămâni pentru încălcarea legii americane privind spionajul, într-un acord care îi va permite să se întoarcă acasă în Australia, relatează Reuters.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat miercuri pentru încălcarea legislației americane privind spionajul, în cadrul unei înțelegeri care va pune capăt încarcerării sale în Marea Britanie și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia, punând capăt unei odisee juridice de 14 ani.

Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost de acord să pledeze vinovat pentru o singură acuzație penală de conspirație în vederea obținerii și divulgării de documente clasificate din domeniul apărării naționale a SUA, conform documentelor depuse la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Insulele Mariane de Nord.

El urmează să fie condamnat la 62 de luni de închisoare deja executate în cadrul unei audieri care va avea loc miercuri la ora locală 9 a.m. (1 în Româniai) în Saipan. Insula din Pacific a fost aleasă din cauza opoziției lui Assange de a călători în partea continentală a SUA și pentru apropierea sa de Australia, au declarat procurorii.

Assange a părăsit luni închisoarea Belmarsh din Marea Britanie, înainte de a fi eliberat pe cauțiune de Înalta Curte britanică și de a se îmbarca într-un zbor în după-amiaza aceleiași zile, a precizat Wikileaks într-o declarație postată pe platforma de socializare X.

„Acesta este rezultatul unei campanii globale care a cuprins organizatori de bază, militanți pentru libertatea presei, legiuitori și lideri din întregul spectru politic, până la Organizația Națiunilor Unite”, se arată în declarație.

O înregistrare video postată pe X de Wikileaks îl arată pe Assange îmbrăcat într-o cămașă albastră și blugi, semnând un document înainte de a urca la bordul unui avion privat cu însemnele firmei charter VistaJet.

El se va întoarce în Australia după audiere, a precizat Wikileaks, referindu-se la audierea din Saipan.

„Julian este liber!!!!”, a anunțat și soția sa, Stella Assange, într-o postare pe X. „Cuvintele nu pot exprima imensa noastră recunoștință față de VOI – da, VOI, care v-ați mobilizat cu toții ani și ani de zile pentru ca acest lucru să devină realitate.”

Singurul avion VistaJet care a plecat din Stansted luni după-amiază se îndrepta spre Bangkok, arată datele FlightRadar24. Un purtător de cuvânt al lui Assange din Australia a refuzat să comenteze planurile sale de zbor. VistaJet nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Guvernul australian, condus de prim-ministrul Anthony Albanese, a făcut presiuni pentru eliberarea lui Assange, dar a refuzat să comenteze procedurile judiciare, deoarece acestea sunt în curs.

„Prim-ministrul Albanese a fost clar – cazul domnului Assange se prelungește de prea mult timp și nu există nimic de câștigat prin continuarea încarcerării sale”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Acuzațiile împotriva lui Assange

În 2010, WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate privind războaiele SUA din Afganistan și Irak – cele mai mari breșe de securitate de acest tip din istoria armatei americane – împreună cu o mulțime de telegrame diplomatice.

Assange a fost pus sub acuzare în timpul administrației fostului președinte Donald Trump pentru publicarea în masă de către WikiLeaks a unor documente secrete americane, care au fost divulgate de Chelsea Manning, un fost analist al serviciilor de informații militare americane care a fost, de asemenea, urmărit penal în temeiul Legii privind spionajul.

Totalul de peste 700.000 de documente include telegrame diplomatice și relatări de pe câmpul de luptă, cum ar fi o înregistrare video din 2007 a unui elicopter american Apache care trage asupra unor presupuși insurgenți în Irak, omorând o duzină de persoane, inclusiv doi membri ai echipei de știri Reuters. Înregistrarea respectivă a fost publicată în 2010.

Acuzațiile împotriva lui Assange au stârnit indignare în rândul numeroșilor săi susținători la nivel mondial, care au susținut mult timp că Assange, în calitate de editor al Wikileaks, nu ar trebui să fie acuzat de infracțiuni care sunt utilizate în mod obișnuit împotriva angajaților guvernului federal care fură sau scurg informații.

Mulți apărători ai libertății presei au susținut că inculparea penală a lui Assange reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare.

„Un acord de recunoaștere a vinovăției ar evita cel mai rău scenariu pentru libertatea presei, dar acest acord prevede că Assange va executa cinci ani de închisoare pentru activități pe care jurnaliștii le desfășoară în fiecare zi”, a declarat Jameel Jaffer, director executiv al organizației pentru libertatea de exprimare Knight First Amendment Institute de la Universitatea Columbia.

„Aceasta va arunca o umbră lungă asupra celor mai importante tipuri de jurnalism, nu doar în această țară, ci în întreaga lume.”

Lunga odisee

Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat european de arestare, după ce autoritățile suedeze au declarat că doresc să îl interogheze în legătură cu o infracțiune sexuală, dosar care a fost ulterior închis.

El a fugit la ambasada Ecuadorului, unde a rămas timp de șapte ani, pentru a evita extrădarea în Suedia.

A fost târât afară din ambasadă în 2019 și încarcerat pentru că nu a plătit cauțiunea. De atunci s-a aflat în închisoarea de maximă securitate Belmarsh din Londra, de unde a luptat timp de aproape cinci ani împotriva extrădării în Statele Unite.

Acești cinci ani de detenție sunt similari cu sentința impusă lui Reality Winner, veteran al Forțelor Aeriene și fost contractor al serviciilor de informații, care a fost condamnată la 63 de luni după ce a sustras materiale clasificate și le-a trimis prin poștă unei instituții de presă.

În timp ce se afla în Belmarsh, Assange s-a căsătorit cu partenera sa, Stella, cu care a avut doi copii în timp ce se ascundea în ambasada ecuadoriană.

INTERVIURILE HotNews.ro