Sari direct la conținut

Germania: O negaționistă a Holocaustului în vârstă de 95 de ani, condamnată la peste un an de închisoare

HotNews.ro
O nonagenară germană recidivistă a fost condamnată miercuri în apel la un an și patru luni de închisoare de tribunalul din Hamburg pentru negarea genocidului nazist al evreilor, potrivit AFP.
Germania: O negaționistă a Holocaustului în vârstă de 95 de ani, condamnată la peste un an de închisoare
Ursula Haverbeck Foto: Ulrich Perrey / DPA / Profimedia

Judecată pentru „incitare la ură”, ea declarase în aprilie 2015, în timpul unui proces împotriva unui fost membru al SS, că lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz a fost „doar un lagăr de muncă” și negase că acolo ar fi avut loc o crimă în masă.

Ursula Haverbeck, în vârstă de 95 de ani și supranumită de presă „bunicuța nazistă”, s-a prezentat ca reprezentantă a „revizionismului istoric” și s-a mândrit cu faptul că este o „luptătoare neînfricată pentru adevăr”.

Condamnările sale anterioare pentru negarea Holocaustului au agravat cazul său în ochii instanței din Hamburg.

Purtătoarea de cuvânt a instanței a declarat că inculpata a profitat, de asemenea, de proceduri pentru a disemina din nou idei de negare a Holocaustului la o „scară extremă”.

Mulți dintre susținătorii dnei Haverbeck, care erau prezenți în sala de judecată, au provocat, de asemenea, mai multe întreruperi ale ședinței din cauza intervențiilor lor intempestive, potrivit aceleiași surse.

Ursula Haverbeck a fost condamnată în primă instanță la zece luni de închisoare în noiembrie 2015. Programat inițial pentru 2018, procesul în apel a fost amânat de mai multe ori, în special din cauza pandemiei Covid-19.

Ea a fost soția lui Werner Georg Haverbeck, un activist de extremă dreapta care a murit în 1999. În 1963, ea și Haverbeck au fondat Collegium Humanum în Vlotho (Germania centrală). Acesta a fost interzis în 2008.

Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a șase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 și 1945. Acolo au murit, de asemenea, aproximativ 80 000 de polonezi neevrei, 25 000 de romi și 20 000 de soldați sovietici.

INTERVIURILE HotNews.ro