Sari direct la conținut

Un politician iranian apropiat de ayatollahul Khamenei avertizează împotriva unei implicări în conflictul din Gaza

HotNews.ro
Banner cu ayatollahul suprem Ali Khamenei în Iran, Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Banner cu ayatollahul suprem Ali Khamenei în Iran, Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iranul nu ar trebui să se implice în războiul din Fâşia Gaza, a declarat la Teheran un politician apropiat de ayatollahul Ali Khamenei, citat sâmbătă de ziarul Etemad.

„Cei din Iran care vor să intre în războiul din Fâșia Gaza trebuie să ştie că exact asta vrea regimul sionist”, a spus Gholam-Hussein Hadad-Adel, folosind termenul prin care Iranul se referă la Israel, relatează agențiile de presă DPA și Agerpres.

Participarea iraniană la conflict ar duce la război cu SUA, a spus Hadad-Adel. Într-un război de tipul acesta, Israelul ar fi „de partea sigură”, a spus el.

Hadad-Adel face parte dintr-un grup ultraconservator din Iran şi se află într-un consiliu care rezolvă disputele în politica iraniană şi îl consiliază pe liderul suprem Ali Khamenei.

Remarcile sale sunt în general percepute ca reflectându-le pe acelea ale lui Khamenei, care are ultimul cuvânt în chestiuni strategice în conformitate cu constituţia iraniană.

Teheranul şi-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Hamas după atacul său asupra Israelului de la 7 octombrie, dar a negat implicarea directă în plănuirea sau executarea acestuia.

Pe de altă parte, atât la demonstraţii, cât şi din rândul armatei, au existat apeluri ca Iranul să sprijine Hamas mai activ, în linie cu politica dură anti-israeliană de la revoluţia din 1979.

Observatorii cred că este improbabil ca Teheranul să intervină în actualul conflict dintre Israel şi Hamas, întrucât ţara se află într-o criză economică şi nu-şi permite o confruntare militară cu Israel sau cu SUA, notează DPA.

_____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro