Sari direct la conținut

Consultări la Palatul Victoria pe tema combaterii consumului de droguri / Ce propun ONG-urile?

HotNews.ro
Alcool și droguri, Foto: Donna Cuic | Dreamstime.com
Alcool și droguri, Foto: Donna Cuic | Dreamstime.com

Cancelaria Prim-Ministrului a organizat, joi, o întâlnire de lucru pe tema prevenirii și reducerii consumului de droguri, care a reunit reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale implicate în reducerea și atenuarea riscurilor asociate consumului de droguri, precum și ai principalelor instituții cu atribuții în domeniu.

La întâlnire, a participat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Ne propunem ca în România să avem în fiecare județ centre pentru combaterea adicției, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii și adolescenții, pentru care trebuie să găsim soluții”, a afirmat ministrul.

În acest context, ministrul Sănătății a propus elaborarea unui plan de acțiuni în vederea identificării și aplicării celor mai eficiente măsuri. De asemenea, s-a subliniat ca prioritatea politicilor penale ar trebui să fie marele trafic, iar aceste politici ar trebui să fie acompaniate de măsuri de sănătate publică.

Propunerile ONG-urilor

Reprezentanții ONG-urilor au propus crearea unui mecanism de coordonare a eforturilor pentru combaterea consumului de droguri la nivelul prim-ministrului sau al Secretariatului General al Guvernului.

Alte propuneri s-au referit la:

  • nevoia dezvoltării serviciilor medicale specializate,
  • campanii de de-stigmatizare a consumatorilor,
  • dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu
  • realizarea educației preventive în școli pentru combaterea consumului de droguri.

foto: Donna Cuic | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro