Sari direct la conținut

Şeful AIEA, după ce a vizitat centrala din Zaporojie: Situaţia este gravă, dar se iau măsuri pentru a stabiliza situaţia

HotNews.ro
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Şeful agenţiei ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, care a trebuit să treacă printr-un punct de control rusesc pentru a ajunge centrala nucleară Zaporojie, care se află lângă linia frontului militar, a spus că situația de la fața locului este „gravă”, dar că nivelul apei de răcire este suficient, după aruncarea în aer a barajului Kahovka, relatează Reuters, potrivit News.ro.

„Avem un acord politic care a fost formulat la Consiliul de Securitate (al ONU). Ajungerea la un acord scris ar fi nerealistă în acest stadiu, deoarece, după cum ştim, nu există negocieri de pace sau de încetare a focului între părţi”, a declarat Rafael Grossi, citat de agenţia de presă TASS.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a inspectat starea centralei nucleare, cea mai mare din Europa, după ce săptămâna trecută a avut loc o breşă devastatoare în barajul Kahovka, aflat în aval pe fluviul Nipru.

Centrala foloseşte un bazin de răcire pentru a împiedica supraîncălzirea potenţial dezastruoasă a celor şase reactoare ale sale, care în prezent sunt oprite. Lacul de acumulare de la Kahovka era folosit în mod normal pentru a umple din nou bazinul de răcire, dar nu mai poate face acest lucru acum din cauza scăderii nivelului apei în urma deversării, spun oficialii. În schimb, iazul de răcire, care este separat de lacul de acumulare, poate fi realimentat cu ajutorul unor puţuri subterane adânci, spun ei.

Șeful AIEA a trecut printr-un filtru de control rusesc pentru a ajunge la centrală

Grossi, care a trebuit să treacă printr-un punct de control rusesc pentru a ajunge la uzina nucleară, care este situată în apropierea liniei de front, a fost citat de agenţiile de presă ruseşti spunând că situaţia de la sit este „gravă”, dar că nivelul apei de răcire este suficient.

Aleksei Lihacev, şeful companiei ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom, a declarat, citat de agenţia de ştiri RIA, că Grossi a observat în timpul vizitei sale măsurile de securitate luate la centrală pentru a asigura siguranţa acesteia în urma ruperii barajului.

Grossi a mai spus că inspectorii AIEA vor rămâne la faţa locului.

„Pe de o parte, putem vedea că situaţia este gravă, consecinţele există şi sunt reale”, a explicat Grossi după ce a petrecut trei ore la centrala din Zaporojie, potrivit AFP. „În acelaşi timp, se iau măsuri pentru a stabiliza situaţia”, a adăugat el, fără a preciza care sunt aceste măsuri.

Aflat la a treia sa vizită la centrală de la începutul războiului, Grossi a declarat că a putut vedea bazinul de răcire, reţeaua de aspersoare şi canalele care alcătuiesc sistemul esenţial de răcire al centralei.

Deplasarea lui Grossi la uzina din Zaporojie a fost amânată cu o zi din motive de securitate, pe fondul luptelor intense care continuă în zonă între forţele ucrainene şi cele ruseşti.

Forţele ruseşti au capturat atât centrala nucleară, cât şi barajul hidroelectric Kahovka la scurt timp după ce Vladimir Putin şi-a trimis trupele să invadeze Ucraina, la 24 februarie 2022.

Grossi a cerut în repetate rânduri încetarea luptelor în apropierea instalaţiei nucleare, pentru a evita orice accident catastrofal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro