Sari direct la conținut

Polonia anunță oficial că va cere permisiunea Germaniei pentru a livra tancuri Leopard ucrainenilor, dar va ignora un aviz negativ

HotNews.ro
Premierul polonez Mateusz Morawiecki, Foto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia
Premierul polonez Mateusz Morawiecki, Foto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Polonia va aplica pentru permisiunea din partea guvernului german de a livra Ucrainei tancurile de luptă Leopard de producţie germană, a anunţat luni premierul Mateusz Morawiecki, relatează Reuters și Agerpres.

„Vom cere o astfel de aprobare, însă asta este o chestiune secundară”, a declarat Morawiecki la Poznan, în vestul Poloniei.

Chiar dacă Polonia nu va primi în final aprobarea Germaniei, îşi doreşte să acţioneze în cadrul unei mici coaliţii, a precizat el.

„Dacă Germania nu va face parte din această coaliţie, tot ne vom transfera tancurile în Ucraina împreună cu alţii”, a adăugat Morawiecki.

Însă ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat duminică că Berlinul nu se va opune unei eventuale decizii a Varșoviei de a trimite tancuri Leopard 2, dacă partea poloneză va cere permisiunea.

„Deocamdată întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni s-ar fi adresat nu am sta în cale”, a declarat ea.

Continuă saga furnizării tancurilor Leopard Ucrainei

Guvernul german este sub presiune din ce în ce mai mare, inclusiv din propria coaliție de guvernare, pentru a furniza Ucrainei tancuri Leopard, care ar putea avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă împotriva trupelor ruse.

„Am înțeles cât de importante sunt aceste tancuri, suntem pe deplin conștienți de asta”, a adăugat Baerbock.

Declarațiile ei au venit după ce ministrul adjunct polonez de externe, Pawel Jablonski, a afirmat că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar și fără aprobarea Germaniei.

„Nu exclud că suntem pregătiți să facem un astfel de pas”, a declarat Pawel Jablonski pentru radioul privat RMF FM vinerea trecută, referindu-se la posibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar dacă Germania se opune.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri Ucrainei, indiferent care ar fi aceasta.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat în premieră pe 11 ianuarie că țara sa intenționează să trimită Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale.

Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro