Sari direct la conținut

[P] Artizanatul românesc, o marcă definitorie a proiectului național Învie Tradiția

Smile Media
Cadouri din Inima României, Foto: Invie Traditia
Cadouri din Inima României, Foto: Invie Traditia

​Arealul artizanatului românesc este unul aparte, el fiind marcat de zona geografică și de influențele pe care le-au asimilat creatorii și artiștii populari în practica lor. Deși multe dintre meseriile de odinioară s-au pierdut de-a lungul timpului, meșterii populari continuă să-și transmită din generație în generație măiestria.

Artiștii populari de ieri și de azi s-au manifestat în multe domenii (olărit, țesătorie, prelucrarea lemnului) și au folosit elementele primordiale oferite de natura înconjurătoare: lut, lemn, apă sau fibre vegetale. Fiecare colț al țării este impregnat de trecut și de istorie, iar obiectele de artizanat românesc transmit credințele și miturile de odinioară, multe dintre acestea cu relevanță și în zilele noastre. Astfel, tradițiile și obiceiurile care fac parte din identitatea unui spațiu cultural și istoric s-au păstrat, iar astăzi ne putem bucura de unicitatea artei tradiționale românești, pe care o găsim în magazinul fizic și online Învie Tradiția.

Unul dintre cele mai bogate spații culturale românești este Învie Tradiția, un proiect unic, care aduce mai aproape de fiecare casă tradițiile, istoria și obiectele de artizanat românesc autentic. Produsele pe care le pune la dispoziție prin intermediul site-ului și magazinului aflat pe str. Mihai Eminescu nr. 142 din București sunt create de meșteșugari care au folosit atât tehnici vechi de când lumea, dar și materii prime naturale, tehnici și procedee de decorare unice. Dacă vă întrebați vreodată de unde puteți achiziționa o bucățică din lumea satului, răspunsul este simplu: de la cel mai mare magazin de artizanat românesc! Acesta înglobează peste 1000 de produse artizanale adunate de-a lungul timpului din atelierele artizanilor și meșterilor populari din România.

Gama de produse pe care o propune Învie Tradiția este variată, pentru evenimentele importante din viața unui om sau a familiei sale, dar și pentru ocazii speciale, când se pot oferi cadouri tradiționale sau produse din gospodăriile sătenilor. Fiecare dinre acestea poartă amprenta unei istorii și a unui spațiu geografic, încărcat cu simbolistică specifică. Astfel, chiar și de la sute de kilometri depărtare, produsele realizate în atelierele meșterilor populari pot ajunge în casele voastre. Comunitățile creatorilor populari pot exista doar cu sprijinul fiecărui membru al său, iar achiziționând produse autentice românești, se poate perpetua și sprijini transmiterea unor meșteșuguri tot mai periclitate de epoca globalizării.

Printre cele mai frumoase produse de artizanat se numără obiectele de cult (sfeșnice, potire, clopote, icoane pe sticlă sau lemn, candele), țesăturile (covoare, carpete, brâuri, catrințe, fote, vâlnice, scoarțe, ștergare), portul popular (ii, fote, catrințe, ițari, opinci), obiectele din lemn și împletituri (jucării, fluiere, boluri și castroane), obiectele din lut și ceramică (castroane, farfurii, căni, oale, păpuși), obiectele decorative și de mobilier (ouă încondeiate, scaune, decorațiuni de grădină și de interior). Demult, obiectele de lut erau utilizate cu scop practic, pentru a ajuta gospodarii să-și depoziteze hrana sau își ciopleau unelte utile la muncile de zi cu zi. Astăzi, acestea au căpătat tot mai multe întrebuințări, unele dintre ele fiind adevărate obiecte de artă.

Varietatea artizanatului românesc

Oriunde veți ajunge pe teritoriul României, veți întâlni mici bresle de meșteșugari. Aceștia au un stil de lucru căruia îi dedică multă pasiune, fiindcă etapele creării unui obiect au însemnătatea lor, precum și valențe ritualice. De asemenea, valorile culturii populare au capacitatea de a readuce la viață elemente care s-au păstrat încă din perioada preistorică.

Unele dintre cele mai utile produse din gospodării sunt vasele și ustensilele de bucătărie – tocătoare, polonice, linguri, boluri de diferite forme, farfurii, castroane, vase pentru cuptor, mojare sau râșnițe. Dintre acestea, obiectele din ceramică de Corund, ceramică de Horezu și ceramica neagră sunt printre cele mai apreciate. Iar nu de puține ori, ele sunt folosite și cu rol decorativ. Meșteșugarii au folosit, uneori, și mesaje religioase, inscripționând obiectele ceramice – Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă! – sau le-au decorat cu simboluri: cocoși, spirala vieții, pești, spice de grâu, forme geometrice etc.

Alte obiecte decorative pe care le întâlnim deseori în casele sătenilor și nu numai sunt clopoțeii ceramici de diferite dimensiuni și viu colorați, vazele din ceramică, sfeșnicele, suporturile de șervețele, suporturile de linguri și cutiile de bijuterii.

Totodată, unele obiecte sunt folosite doar în anumite perioade din an sau cu ocazia unor evenimente importante din viața omului precum botez, nuntă sau înmormântare. Nu lipsesc nici obiectele de cult, care sunt folosite în biserici și mănăstiri, în orânduirile religioase.

Un loc special al magazinului online este cel al artizanilor tineri, o inițiativă binevenită, care sprijină creațiile celor mai proaspete generații de artiști populari. Aici vom găsi traverse, covoare de lână și acrilic, semne de carte – toate țesute la război, precum și vase ceramice pentru stropit plantele lucrate și pictate manual.

O categorie specială a site-ului o reprezintă portul popular românesc, una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, care îi exprimă, totodată, identitatea. Din cele mai îndepărtate timpuri, atât bărbații cât și femeile se înveșmântau cu o piesă de bază, cămașa sau ia, căreia i se adăuga fota sau catrința la femei și ițarii la bărbați. Portul popular era și este o cale de a transmite mesaje importante în comunitatea căreia îi aparține persoana respectivă, fiind purtat cu ocazia sărbătorilor din cursul anului, dar și în timpul unor evenimente semnificative personale.

Învie Tradiția propune o varietate de catrințe populare, brâuri pentru femei cusute manual cu mărgele, brâuri pentru bărbați din piele ecologică, ii cu diferite modele, clopuri pentru copii și adulți, botoșei pentru copii croșetați manual, păpuși în port tradițional realizate manual din ceramică, papuci de casă tip botoșei de casă, ștergare și fețe de masă tradiționale și o multitudine de obiecte din ceramică, ceară sau lemn.

O adevărată lume aparte a artizanatului românesc este reprezentată de artizanatul în lemn, care poate fi de mai multe tipuri, în funcție de zonă și de specializarea creatorilor populari: artizanat din lemn natur, artizanat din lemn în sticlă, artizanat din crengi și rădăcini și artizanat din nuiele. Lemnul a fost dintotdeauna una dintre materiile prime esențiale pe care omul a încercat să le modeleze cu o pricepere tot mai mare. Meșteșugarii au ținut cont de ușurința cu care poate fi prelucrat tipul de lemn, modul în care pot fi redate detaliile fine, dar și frumusețea lemnului. Lemnul de brad, de nuc, de stejar, de cireș și de tei sunt printre cele mai des folosite. Posibilitățile de prelucrare au fost de la început nenumărate: de la jucării și diferite ustensile necesare în gospodării până la instrumentele muzicale. Sculptura în lemn este pe cât de frumoasă, pe atât de migăloasă, fiindcă detaliile redate sunt fine și sunt inspirate din elementele mundane, din elemente ale naturii, dar și religioase. Obiectele din lemn apreciate sunt podoabele, jucăriile, cuferele, icoanele, crucile, medalioanele, tripticele sau mobilierul mic. Dintre elementele decorative folosite de meșteșugari se evidențiază scara mâţei, șerpii, zimţurii, stelele, fețele umane și crestele în cruci.

Vă invităm să descoperiți bogăția lumii satului prin intermediul obiectelor de artizanat create de meșterii populari și să pătrundeți în universul simbolisticii elementelor decorative, care vă vor purta de la o poveste la alta, până în timpuri de demult.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro