Sari direct la conținut

Reuters: Nici noul guvern german nu vrea ca NATO să furnizeze arme Ucrainei / Poziția Berlinului față de eventualele sancțiuni asupra Nord Stream 2

HotNews.ro
Cabinetul lui Olaf Scholz, Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia
Cabinetul lui Olaf Scholz, Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Guvernul german nu dorește ca eventualele sancțiuni impuse asupra Rusiei de Occident să se concentreze în jurul gazoductului Nord Stream 2 întrucât Gazprom folosește și alte conducte pentru a alimenta cu gaze naturale Europa, a declarat marți o sursă din cadrul executivului de la Berlin pentru Reuters.

Statele occidentale au amenințat Rusia cu impunerea unor sancțiuni economice dure în cazul în care aceasta va invada Ucraina.

Sursa din cadrul guvernului german le-a relatat jurnaliștilor de la Reuters că Berlinul dorește ca Rusia să explice masarea de trupe la granița ucraineană însă că este de părere că livrările de arme către Ucraina nu reprezintă o soluție.

Aceeași sursă afirmă că executivul condus de Olaf Scholz consideră că reducerea tensiunilor poate fi obținută prin negocieri în așa-numitul format Normandia între Germania, Franța, Rusia și Ucraina.

Ucraina acuză Germania de blocarea livrărilor de armament către Kiev

Oleksii Reznikov, noul ministru ucrainean al apărării, a acuzat luni Germania de blocarea livrărilor de arme către Kiev prin NATO, în pofida avertismentelor americane privind iminența unei invazii rusești.

„Ei încă construiesc gazoductul Nord Stream 2 și în același timp ne blochează armele defensive. Este foarte nedrept”, a declarat Reznikov.

Reznikov le-a declarat jurnaliștilor de la Financial Times că Germania și-a folosit luna trecută dreptul de veto pentru a împiedica Ucraina să achiziționeze mai multe arme anti-drone și sisteme anti-lunetiști de la agenția NATO responsabilă de livrările de echipament militar.

Reznikov afirmă că, dat fiind dreptul de veto exprimat de Germania – o poziție asumată de guvernul Angelei Merkel -, Kievul va încerca să cumpere armament prin acorduri bilaterale încheiate cu unii aliați precum Statele Unite, Marea Britanie, Lituania și Franța.

Poziția noului cabinet de la Berlin, condus de social-democratul Olaf Scholz, asupra subiectului nu este deocamdată clară.

Ministerul german al economiei, responsabil de aprobarea sau respingerea exporturilor de armament, a refuzat să ofere comentarii pentru jurnaliștii de la FT, la fel ca și cancelaria germană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro