Sari direct la conținut

Candidatura Laurei Kovesi la șefia Parchetului european – a doua rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE, tot fără rezultat

HotNews.ro
Kovesi, la audierea din PE, Foto: europarl.europa.eu
Kovesi, la audierea din PE, Foto: europarl.europa.eu

Și a doua rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european – competiție în care se află și fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi – s-a încheiat fără o concluzie, europarlamentarul PSD Gabriela Zoană acuzând lipsa de transparență și secretomania negociatorilor.

”A doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european nu s-a finalizat cu o concluzie. (…) S-au discutat proceduri, atribuții, lucruri generale. Consiliul a solicitat ca desemnarea să fie făcută pe bază de profesionalism, pe criterii profesionale. Înțeleg că doamna (Judith – n.r.) Sargentini s-ar fi opus discutării CV-urilor sau pregătirii profesionale a candidaților”, au declarat pentru Mediafax surse politice.

Următoarele runde de negociere vor avea loc în 4 aprilie și în 10 aprilie.

Lipsa informațiilor oficiale a fost criticată de europarlamentarul PSD Gabriela Zoană.

”Nu știu și nu înțeleg, cred că niciun coleg eurodeputat, indiferent de statul pe care-l reprezintă, nu înțelege și nu este de acord cu această secretomanie, nu înțelege de ce există o atât de mare secretomanie, când e vorba de o funcție publică europeană. În mod firesc, după fiecare rundă de negocieri, ar trebui să existe o declarație publică, iar membrii PE ar trebui să fie informați corect despre stadiul negocierilor”, a declarat Gabriela Zoană.

Ea a mai spus că ”această lipsă de transparență creează suspiciuni”.

”Din câte înțeleg, astăzi nu s-a întâmplat nimic sau despre astăzi nu avem date oficiale. Deducem că, dacă mai sunt două runde, probabil se va afla un rezultat la finalul acestor date. În momentul acesta nu știm dacă această decizie va fi luată în 10 aprilie sau după alegerile europarlamentare. La momentul acesta nu avem niciun fel de date oficiale concrete”, a mai spus Zoană.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

Fosta șefă a DNA Kovesi a câștigat votul în Comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European. Ea a obținut cele mai multe voturi, urmată de candidatul Franței, Jean-François Bohnert și cel german, Andrés Ritter. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European negociază cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.

Potrivit procedurilor, în cazul în care Parlamentul European desemnează un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER – ceea ce s-a întâmplat – se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

De partea cealaltă, Consiliul COREPER (ambasadorii la UE ai celor 22 de state) au optat la șefia EPPO pentru procurorul Jean-Francois Bohnert (Franța). Acesta a primit 50 de puncte, pe un vot indicativ în Consiliul COREPER. Laura Kovesi (România) și Andres Ritter (Germania) au luat câte 29 de voturi la acel vot indicativ, în 20 februarie.

Surse diplomatice apropiate negociatorilor din partea statelor UE au declarat, pentru HotNews.ro, că numirea unui procuror-șef european ar trebui să se facă destul de repede, pentru ca acesta să poată organiza activitatea viitorului Parchet European (EPPO) care să funcționeze din noiembrie 2020.

CITEȘTE ȘI: Kovesi, despre discuțiile privind șefia Parchetului European: Se negociază profesionalismul celui care trebuie să dețină această funcție

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro