Sari direct la conținut

Editie aniversara a Zilelor Filmului Romanesc in Suedia

HotNews.ro

Este pentru al cincilea an consecutiv cand ICR Stockholm organizeaza Zilele Filmului Românesc in Suedia. Aniversarea din acest an are loc în contextul participării României, în calitate de ţară-focus, la recent încheiatul Festival Internaţional de Film de la Göteborg (28 ianuarie – 7 februarie). Secţiunea specială „Valul filmului românesc”, organizată în colaborare cu ICR Stockholm, a reprezentat o premieră în istoria Festivalului de la Göteborg, cel mai important eveniment cinematografic din Scandinavia.

Ediţia aniversară a Zilelor Filmului Românesc este marcată printr-un turneu al filmelor româneşti în patru oraşe suedeze: Stockholm, Västerås, Malmö şi Lund. Festivalul are loc în perioada 9 – 21 februarie şi include şapte producţii lansate în 2010, două filme de referinţă ale cinematografiei dinainte de 1989, o selecţie de scurtmetraje, precum şi o retrospectivă de filme experimentale realizate de regizorul avantgardist suedez de origine română Mihail Livadă.

Potrivit ICR Stockholm, capul de afiş al Zilelor Filmului Românesc este lungmetrajul Aurora de Cristi Puiu, care va avea premiera pe data de 11 februarie, fiind distribuit în Suedia de către novemberfilm. Lista celor mai recente producţii româneşti prezente la aceasta ediţie mai cuprinde Morgen de Marian Crişan, Kapitalism – reţeta noastră secretă de Alexandru Solomon, Periferic de Bogdan George Apetri, Marţi, după Crăciun de Radu Muntean, Principii de viaţă de Constantin Popescu şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică. Scurtmetrajele incluse în program sunt Colivia şi Valuri de Adrian Sitaru, Troleibuzul 92 de Ştefan Constantinescu şi Pentru el de Stanca Radu, iar cele două filme clasice care întregesc perspectiva asupra filmului românesc sunt Croaziera (1981) de Mircea Daneliuc şi Concurs (1982) de Dan Piţa.

În cadrul ediţiei de la Stockholm va avea loc pe data de 11 februarie un seminar dedicat lui Mihail Livadă (1908–1992), care a trăit cea mai mare parte a vieţii în Suedia şi care este considerat unul dintre fondatorii filmului experimental din această ţară. Despre el vor vorbi scriitoarea Birgitta Holm, profesorul universitar Astrid Söderbergh Widding şi jurnalistul de film Nils Petter Sundgren.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro