Sari direct la conținut

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și-a depus dosarul pentru a deveni cetățean român: „Iubesc această țară”

HotNews.ro
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și-a depus dosarul pentru a deveni cetățean român: „Iubesc această țară”

Dominic Fritz, reales pe 9 iunie primar al Timișoarei, a anunțat că și-a depus joi dosarul pentru a primi cetățenia română.

„Așa arată zâmbetul unui român în devenire. Azi mi-am depus dosarul pentru dobândirea cetățeniei române”, a scris el într-o postare însoțită de un selfie.

„Adevărul este că de mult mă simt unul de-al vostru. Să am și un pașaport românesc va fi confirmarea oficială pentru un fapt simplu: Cu bune, cu rele, cred în România și în potențialul său. Iubesc această țară și vreau să-i croiesc soarta împreună cu voi toți”, a continuat Fritz, cetățean german prin naștere.

„Mulțumesc România pentru această călătorie extraordinară la care m-ai invitat când am călcat pentru prima oară pământul tău, la 19 ani. Și mulțumesc Europa că mă lași să fiu timișorean din Pădurea Neagră, român german și, mai ales, om liber printre oameni liberi”, a adăugat el.

Dominic Fritz a explicat, într-un comentariu la postarea sa, ce urmează în dosarul depus de el: „După ce va fi luat la puricat la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, voi fi invitat la un interviu. Dacă dau răspunsuri bune, voi fi chemat să-mi depun jurământul de cetățean. Tot procesul va dura câteva luni.”

Dominic Fritz a fost ales primar al Timișoarei în 2020 și reales în 2024. Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, un cetățean european care locuiește în altă țară din UE are dreptul de a vota și de a candida la alegerile municipale și europene din țara respectivă.

Dominic Fritz s-a născut în Germania și a ajuns pentru prima oară în România, în 2003. Abia terminase liceul. A lucrat un an ca voluntar la o casă de copii din cartierul Freidorf. Acolo a învățat și limba română. S-a întors câtiva ani mai tâziu, implicându-se într-o serie de proiecte sociale.

INTERVIURILE HotNews.ro