Sari direct la conținut

Ciolacu, către românii din Italia: În anumite domenii, dacă vă întoarceți în România, veți câștiga la fel sau poate mai mult / La ce suntem însă restanți – VIDEO

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si romanii din Italia, Foto: Guvernul Romaniei
Marcel Ciolacu si romanii din Italia, Foto: Guvernul Romaniei

​„În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu știi, ca și prim-ministru, dacă este o bucurie sau nu”, a declarat miercuri la Roma premierul Marcel Ciolacu la o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din Italia. În contextul crizei de forță de muncă din România, Ciolacu le-a transmis că în anumite domenii, dacă s-ar întoarce în țară, ar câștiga chiar mai bine decât în Italia, dar a admis că avem restanțe la serviciile publice, învățământ și sănătate.

Aflat în vizită de lucru în Roma, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit miercuri cu primarul orașului, Roberto Gualtieri, și cu reprezentanți ai comunității de români din Italia.

  • „În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu știi, ca și prim-ministru, dacă este o bucurie sau nu. Știu că media de vârstă este una de 34-35 de ani. De fapt şi de drept, întreaga plusvaloare a României, o treime din aceasta, care a părăsit România, se află acum în Italia.
  • Chiar dacă în România avem cel mai mare număr de angajați activi, peste 5,7 milioane de români, avem, cu certitudine, o criză a forței de muncă.
  • Vorbim acum, după 30 de ani, și încercăm, ca și politicieni – şi vă spun, cu toată sinceritatea, nu fac parte din politicienii care caută vinovați de ce s-a ajuns aici. Cred că datoria noastră este de a nu găsi vinovați.
  • Cel mai simplu, categoric că politicienii sunt vinovații. Cred că va trebui să găsim soluții”, a declarat Ciolacu.

Cum vrea Ciolacu să-i convingă pe românii din Italia să revină în țară. Marile restanțe: Educația, Sănătatea și serviciile publice

Premierul a susținut că fondurile europene și banii și reformele din PNRR reprezintă ultimul tren al României, care ar putea aduce felul nostru de a funcționa administrativ la fel ca și în celelalte state europene.

  • „România nu mai are voie să piardă nicio clipă și sub nicio formă acest ultim tren. Este pentru prima oară când vorbim și văzând că se va termina Autostrada Moldovei, știm cu toții că cel mai mare exod de migrație în ultimii 25 de ani a fost din zona Moldovei. Este prima oară când încercăm să dezvoltăm regiunile României istorice în același echilibru.
  • Sunt ferm convins că în anumite domenii, dacă vă întoarceți în România, veți câștiga la fel sau poate mai mult decât câștigați în Italia.
  • Dar sunt, de asemenea, conștient de faptul că suntem încă restanți în ceea ce privește serviciile publice ale României, în ceea ce privește sănătatea, în ceea ce privește sistemul de învățământ”, a spus premierul.

În acest sens, Ciolacu a subliniat că învățământul a primit pentru acest an o alocare de 4,1% din PIB, bani care se vor duce pe creșterea salariilor profesorilor, dar și de miliarde de euro, aproximativ 3 miliarde de euro investiții în infrastructură.

  • „Este prima oară când încercăm să mergem concomitent şi cu formarea profesorilor mai bine plătiți, dar dezvoltând și infrastructura.
  • Este pentru prima oară când încercăm o nouă abordare a sistemului de sănătate, plecând de la digitalizare, dar la fel, de a găsi un echilibru între sistemul public, între sistemul privat, între salarii, dar mai ales în investiții, care atât pe exercițiul financiar actual, dar și prin PNRR, vor fi de peste 5 miliarde de euro”, a mai precizat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu se află, miercuri şi joi, într-o vizită de lucru la Roma, unde va participa la cea de-a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedentul summit interguvernamental. Ciolacu va fi primit în audienţă și de Papa Francisc, la Vatican.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro