Sari direct la conținut

Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, avertizează Estonia

HotNews.ro
Soldati ucraineni pe front iarna, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Soldati ucraineni pe front iarna, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, dar ar putea fi descurajată de o contra-consolidare a forțelor armate, a declarat marți Serviciul de Informații Externe al Estoniei, relatează Reuters.

Un număr tot mai mare de oficiali occidentali au avertizat despre o amenințare militară din partea Rusiei la adresa țărilor de pe flancul estic al NATO, cerând Europei să se pregătească prin înarmare.

Șeful serviciului de informații a spus că evaluarea se bazează pe planurile Rusiei de a dubla numărul de forțe staționate de-a lungul graniței sale cu statele membre NATO Finlanda și țările baltice Estonia, Lituania și Letonia.

„Rusia a ales o cale care este o confruntare pe termen lung… iar Kremlinul anticipează probabil un posibil conflict cu NATO în următorul deceniu sau cam așa ceva”, a declarat Kaupo Rosin reporterilor la publicarea raportului privind amenințările la securitatea națională al Estoniei.

Un atac militar al Rusiei este „foarte improbabil” pe termen scurt, a spus el, parțial pentru că Rusia trebuie să păstreze trupe în Ucraina şi ar rămâne puţin probabil dacă acumularea de forţe ruseşti ar fi egalată în Europa.

„Dacă nu suntem pregătiți, probabilitatea (unui atac militar rusesc) ar fi mult mai mare decât fără nicio pregătire”, a adăugat Rosin.

Estonia și celelalte state baltice și-au mărit cheltuielile militare la peste 2% din PIB după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar aliații NATO și-au sporit prezența în acele țări.

Germania plănuieşte să aibă 4.800 de soldaţi pregătiţi de luptă în regiune până în 2027, în prima sa desfăşurare externă permanentă de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar Rosin a declarat că NATO şi aliaţii săi se îndreaptă în direcţia corectă pentru a contracara ameninţarea rusă.

Rosin nu se așteaptă la un progres rus în Ucraina înainte de alegerile prezidențiale din martie, deoarece ar trebui să mobilizeze mult mai multe trupe pentru a atinge acest obiectiv.

În ceea ce priveşte comentariile lui Donald Trump, care a spus că nu ar apăra aliaţii care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, Rosin a spus: „Astfel de declaraţii nu sunt niciodată de ajutor”.

Capacitatea Rusiei de a furniza muniţie trupelor sale continuă să o depăşească pe cea a Ucrainei şi, dacă sprijinul occidental nu este susţinut sau crescut, este puţin probabil ca Ucraina să poată schimba situaţia pe câmpul de luptă, a adăugat el.

The New York Times nota într-un amplu material publicat în luna septembrie a anului trecut, bazându-se pe declarații ale unor oficiali ucraineni și europeni din domeniul securității, că Rusia ar fi pe cale să ajungă la o capacitate de producție anuală de două milioane de proiectile, dublu față de capacitatea sa de dinaintea declanșării războiului din Ucraina.

Armin Papperger, președintele Consiliului de Administrație al unuia dintre cei mai mari producători europeni de armament, gigantul german Rheinmetall, a avertizat că Europa va avea nevoie de 10 ani pentru a-și umple depozitele de muniții în contextul invaziei rusești din Ucraina.

Citește și:

Cum ar putea rezista Rusia încă aproximativ trei ani pe frontul din Ucraina deși a pierdut un număr „uluitor” de tancuri

Urmărește ultimele evoluții din a 720-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro