Liderii PNL își mențin decizia: Nu susțin candidatura PSD la prezidențiale / Prima discuție despre ruperea alianței cu PSD / Blaga: Dacă nu rupem hamul, moare calul
Liderii PNL au decis marți seară în ședința Biroului Politic să-și mențină decizia de a nu ceda în fața PSD pentru susținerea unui candidat la alegerile prezidențiale. Cu această decizie, conducerea PNL va merge la ședința Coaliției programată vineri, 16 februarie. În spatele ușilor închise s-a discutat pentru prima oară despre posibilitatea ruperii alianței cu PSD și ieșirea de la guvernare, au declarat surse liberale pentru HotNews.ro.
Liderii PNL s-au reunit în ședința Biroului Politic pentru a discuta despre eșecul negocierilor din Coaliție. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că liderii PNL și-au asumat alături de Nicolae Ciucă decizia de a strânge rândurile și de a intra în toate cele patru rânduri de alegeri fără nicio înțelegere cu PSD. În acest sens, în ședința Biroului Politic a anulat decizia convocării Consiliului Național al PNL, întâlnire programată pentru duminică (pentru a valida calendarul alegerilor comasate).
Liberalii au discutat și despre mesajul pe care trebuie să-l dea liderilor din teritoriu. Vasile Blaga este cel care a deschis discuția privind o eventuală rupere a alianței cu PSD, au declarat pentru HotNews.ro, surse liberale participante la ședință.
„Nu putem să chemăm oamenii și să le spunem că doar fuzionăm cu ALDE, trebuie să dăm mesajul clar și complet. E albă sau neagră. Rupem hamul ori moare calul. Așa este vorba, am trecut prin asta și am câștigat de fiecare dată”, ar fi spus Blaga, potrivit surselor citate.
În replică președintele PNL, Nicolae Ciucă a precizat că la întâlnirea cu primarii mesajul a fost pentru mobilizare generală și că în următoare perioadă, în funcție de întâlnirea de vineri din Coaliție, partidul va decide ce este de făcut.
21:45Oficial, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat că mandatul de negociere al echipei liberale pentru discuţiile care vor continua în cadrul coaliţiei rămâne neschimbat, acest mandat referindu-se „strict la un calendar de alegeri şi la posibilitatea de organiza sau nu împreună aceste alegeri”, potrivit News.ro.
Conform acestuia, „singura certitudine este data alegerilor europarlamentare”, iar datele celorlalte alegeri trebuie stabilite.
„Din punctul nostru de vedere, este oarecum târziu. Eu nu cred că ne putem permite să ajungem în ceasul al doisprezecelea cu această decizie, indiferent că sunt sau nu comasate, alegerile trebuiesc fixate. Preşedintele PNL s-a exprimat în sensul că vineri ar trebui să fie ziua limită în care să stabilim acest lucru, foarte probabil ca weekendul să fie perioada în care se va şi concluziona. Echipa de negociere nu ne-a oferit detalii în legătură cu modul în care au evoluat discuţiile în cadrul coaliţiei, în schimb ne-au asigurat că ele continuă”, a mai spus Ionuţ Stroe.
Înainte de ședința PNL, liberalii au recunoscut eșecul negocierilor cu social-democrații.
19:30Lider PNL înainte de sedința din sediul Modrogan: „Am spus în ședința Coaliției că vom avea propriul candidat, nu am zis de unic. PSD a propus să îl susținem pe Ciolacu – PNL nu poate accepta. Asta a fost condiția, nu am acceptat. Nu se poate pune problema unui candidat unic nici acum, nici dupa europarlamentare. Nu face bine să mergem împreună, trebuie să avem candidat separat. Vedem vineri cum vor decurge negocierile, nu credem că se mai poate face ceva”.
De altfel, liberalii au făcut rapid câteva calcule în ceea ce privește scorul la alegerile europarlmentare fără o comasare cu alegerile locale. Potrivit surselor HotNews.ro, liderii PNL ar fi convenit să nu cedeze în fața solicitării partenerilor de a susține un candidat comun la prezidențiale din partea PSD.
„Ne putem asuma un scor de 17%-18% în 9 iunie, fără o comasare. Trebuie să strângem rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă orice s-ar întâmpla”, ar fi fost concluzia la care liderii PNL au ajuns după negocierile eșuate cu PSD.
Informal, atât liberalii, cât și social-democrații susțin că sunt șanse minime ca negocierile să aibă un rezultat pozitiv, iar dacă decizia va rămâne neschimbată ,„toate alegerile vor fi la termen”.
Ce calcule și-a făcut PSD la negocierile cu PNL: „Totul sau nimic”
Și liderii PSD au recunoscut neoficial că negocierile au eșuat. La o zi după ședința Coaliției, social-democrații recunosc că și-au făcut calculele și au plecat la negocierile cu PNL cu „totul sau nimic”. Un lider PSD a explicat pentru HotNews.ro că partidul nu poate accepta să susțină un candidat al PNL la prezidențiale pentru că liberalii nu au ce să ofere la schimb.
- „Am premier pentru că am majoritate în Parlament, am președinția Camerei, primar general este ori Firea, ori Nicușor nicidecum PNL, comisarul europen îl numește premierul adica Ciolacu. Nu am niciun interes să cresc PNL, scopul meu este să-l țin la 15%, e suficient să guvernăm împreună”, spune liderul PSD.
„Ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp”
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, despre comasarea alegerilor, că el crede că orice prelungire a discuţiilor dincolo de ziua de vineri este inoportună: „Ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp”.
- „Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm, pentru că, pe de o parte ocupăm, spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp şi, până la urmă, trebuie să vedem care sunt şi celelalte probleme care trebuie rezolvate. (…)
- Acesta este procesul de negociere şi trebuie să mergem cu el până la capăt şi să anunţăm decizia finală”, a afirmat Ciucă.
Întrebat despre tensiuni în coaliţie pe această temă, Ciucă a răspuns: „Eu consider că suntem oameni responsabili. (..) Ne asumăm fiecare să urmăm cursul în această jumătate de an electorală, ca atare mai abitir este nevoie de stabilitatea coaliţiei şi de derularea programului de guvernare”.
„În acest moment avem alegeri conform legii”
Tot marți, liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a spus că discuţiile în coaliţie nu s-au blocat, fiind luate mai multe decizii în ultima întâlnire, dar nu s-a ajuns la un consens privind comasarea alegerilor din cauza „specificului fiecăruia”.
- „Cu comasarea a rămas foarte bine, în acest moment avem alegeri conform legii.
- Avem patru rânduri de alegeri, cu adevărat, cum am avut şi crize suprapuse, anul acesta vom avea şi alegeri suprapuse, într-un singur an, patru rânduri de alegeri . (…) În primul rând, avem o legislaţie. (…)
- Sunt lucruri bune pentru democraţie, ce înseamnă esenţa democraţiei, o prezenţă cât mai mare la vot.
- În cazul unei comasări, ştim cu toţii că la alegerile europarlamentare, de obicei, prezenţa este foarte scăzută, dacă nu inventăm un referendum pentru penali, pe care pe urmă îi punem pe liste. Şi atunci s-a venit cu această idee că ar fi chiar mai democratic. Alţi colegi din opoziţie au zis: „Domne’, nu e democratic, că, de fapt, direcţionaţi un vot”. Am văzut că şi în alte state europene se face această comasare, am văzut că Austria acum a anunţat că nu ar fi aşa democratic să le facă, deci, este evident că fiecare are specificul lui şi părerile lui”, a spus Marcel Ciolacu.