Sari direct la conținut

Germania, „uluită” după ce Ungaria a anulat o întâlnire a miniștrilor de Externe ale celor două țări / Budapesta motivează cauze „tehnice”

HotNews.ro
Ungaria a anulat o întâlnire a ministrului său de Externe cu omologul său german, programată luni la Budapesta, din motive tehnice, nu politice, a anunțat sâmbătă Ministerul său de Externe, după ce Berlinul s-a arătat „uluit”, relatează Reuters.
Germania, „uluită” după ce Ungaria a anulat o întâlnire a miniștrilor de Externe ale celor două țări / Budapesta motivează cauze „tehnice”
Péter Szijjártó - FOTO AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Din cauza unei schimbări neprevăzute în calendarul ministrului, Ministerul de Externe a solicitat ca vizita să aibă loc la o dată ulterioară, sperăm în viitorul apropiat”, a spus ministerul.

„Motivul este pur tehnic și nu politic”.

Ministerul german de Externe a declarat vineri că este „uimit” de anularea întâlnirii și că este nevoie de o discuție „serioasă și sinceră”, după ce premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin.

Furie în UE după întâlnirea dintre Viktor Orban și Putin

Întâlnirea de la Moscova a fost prima întâlnire a unui lider UE cu Putin la Moscova din aprilie 2022, la două luni după ce Moscova a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Întâlnirea a înfuriat unii lideri ai Uniunii Europene care au avertizat că această vizită ar putea avea un efect de liniștire a Moscovei și au spus că Orban nu a vorbit în numele UE.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, care are cele mai calde relații dintre oricare lider al UE cu Putin, a spus că a recunoscut că nu are mandatul UE pentru acestă călătorie, dar că pacea nu poate fi făcută „dintr-un fotoliu confortabil de la Bruxelles”.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda l-a acuzat pe Orban că a subminat președinția UE. „Dacă cauți cu adevărat pacea, nu dai mâna cu un dictator sângeros, îți depui toate eforturile pentru a sprijini Ucraina”, a scris el pe X.

Premierul estonian Kaja Kallas, care urmează să devină următorul șef al politicii externe a UE, a declarat că Orban exploatează poziția președinției UE pentru a semăna confuzie. „UE este unită, în mod clar în spatele Ucrainei și împotriva agresiunii ruse”, a spus ea

INTERVIURILE HotNews.ro