Sari direct la conținut

Putin și Viktor Orban, discuție „francă și utilă” despre posibile moduri de a soluționa conflictul din Ucraina / Președintele rus acuză Kievul că nu este gata să oprească războiul

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri „retragerea totală” a trupelor ucrainene din regiunile pe care le revendică în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul maghiar Viktor Orban, în care a spus că au discutat moduri de a soluționa conflictul din Ucraina, relatează Reuters și AFP.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, si presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei vizite la Moscova pe 5 iulie 2024/ Valeriy Sharifulin / AP / Profimedia
Premierul Ungariei, Viktor Orban, si presedintele rus Vladimir Putin, in timpul unei vizite la Moscova pe 5 iulie 2024/ Valeriy Sharifulin / AP / Profimedia

Vladimir Putin și Viktor Orban au ținut vineri o conferință de presă comună după întâlnirea lor de la Moscova.

Vladimir Putin a spus că este „recunoscător” premierului Viktor Orban pentru vizita sa la Moscova, subliniind că vede în această vizită o „tentativă de a restaura dialogul” între Rusia și Europa.

Referindu-se la mijloacele de „rezolvare a crizei” din Ucraina și la o discuție „francă și utilă”, liderul Kremlinului a amintit că a anunțat în iunie viziunea sa despre pace, „și anume retragerea totală a tuturor soldaților ucraineni din republicile populare ale Donețk și Lugansk și regiunile Zaporojie și Herson”, însă a spus că Kievul nu vrea încetarea războiului, până când nu câștigă. 

Viktor Orban consideră că a făcut primul pas către restabilirea dialogului pentru pace în Ucraina

Ungaria consideră președinția sa de șase luni a Uniunii Europene ca o misiune de pace, a declarat prim-ministrul său Viktor Orban într-o conferință de presă, vineri, la Moscova, alături de președintele rus Vladimir Putin.

La rândul său, premierul ungar a spus că „vom continua această muncă”, dar este nevoie de mulți pași pentru a restaura dialogul, motivând „punctele diferite de vedere dintre Kiev și Moscova”. 

„Am constatat că pozițiile sunt departe una de celălaltă. Este necesar un număr mare de pași pentru a pune capăt războiului și a aduce pacea”, a declarat liderul ungar la o conferință de presă alături de Putin.
„Dar în ceea ce privește dialogul și restabilirea dialogului, primul pas important a fost făcut astăzi și voi continua această muncă”, a adăugat el.

Desplasarea lui Viktor Orban la Moscova vine la câteva zile după ce prim-ministrul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țară. Ea are loc în contextul în care liderul de la Budapesta „încearcă să medieze între Rusia și Ucraina” după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE.

Scepticism cu privire la intențiile lui Viktor Orban

Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, care are cele mai calde relații dintre oricare lider al UE cu Putin, a spus că a recunoscut că nu are mandatul UE pentru acestă călătorie, dar că pacea nu poate fi făcută „dintr-un fotoliu confortabil de la Bruxelles”.

„Nu putem sta pe loc și să așteptăm ca războiul să se încheie în mod miraculos”, a scris el pe X.

Orban a declarat reporterilor, după discuțiile cu Putin, că Ungaria consideră președinția sa rotativă a UE în „ca pe o misiune de pace”.

„Acest război se reflectă și în distrugerea dezvoltării noastre economice și în declinul competitivității noastre. Pe scurt, i-am spus președintelui (Putin) că Europa are nevoie de pace”.

Un diplomat al UE, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că vizita lui Orban în Rusia înseamnă că scepticismul din cadrul blocului cu privire la președinția Ungariei este „din păcate justificat – totul este despre promovarea intereselor Budapestei”.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda l-a acuzat pe Orban că a subminat președinția UE. „Dacă cauți cu adevărat pacea, nu dai mâna cu un dictator sângeros, îți depui toate eforturile pentru a sprijini Ucraina”, a scris el pe X.

Premierul estonian Kaja Kallas, care urmează să devină următorul șef al politicii externe a UE, a declarat că Orban exploatează poziția președinției UE pentru a semăna confuzie. „UE este unită, în mod clar în spatele Ucrainei și împotriva agresiunii ruse”, a spus ea.

În schimb ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a răspuns că fără dialog nu există soluție.

„Ungaria este o țară independentă, așa că nu cred că ar trebui să acordăm atenție unor astfel de critici. Timpul a dovedit… că fără dialog, fără menținerea canalelor de comunicare deschise, nu există soluție pentru acest război”, a spus el.

Orban a propus un armistițiu, la Kiev

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat marți, în timpul unei vizite la Kiev, că Budapesta apreciază inițiativele de pace ale Ucrainei, dar i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să ia în considerare ideea unei încetări rapide a focului, care ar putea accelera negocierile de pace.

„L-am rugat pe președinte să se gândească dacă am putea inversa ordinea și să accelerăm negocierile de pace dacă mai întâi am obține o încetare a focului”, a spus Orban.

„O încetare a focului legată de un termen limită ar oferi o șansă de a accelera negocierile de pace. Am explorat această posibilitate cu președintele și îi sunt recunoscător pentru răspunsurile sale sincere și pentru negocieri”, a spus el.

Zelenski, care a vorbit înaintea lui Orban, nu a răspuns la aceste comentarii. Kievul a respins repetat ideea unei încetări a focului și a unei păci în condițiile dorite de Rusia, susținând că primul pas în acest sens ar trebui să fie retragerea trupelor Moscovei din teritoriile ocupate.

„Scopul președinției ungare este de a contribui la rezolvarea provocărilor care stau în fața Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care prima mea călătorie a fost la Kiev”, a scris Orban pe Facebook.

INTERVIURILE HotNews.ro