Sari direct la conținut

Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin La Moscova. Putin spune că e gata să discute „nuanțele” propunerilor de pace pentru Ucraina

HotNews.ro
Viktor Orban și Vladimir Putin, Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia
Viktor Orban și Vladimir Putin, Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia

Viktor Orban a mers vineri la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin, a confirmat purtătorul său de cuvânt citat de agenția rusă Tass. Desplasarea vine la câteva zile după ce prim-ministrul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țară. Ea are loc în contextul în care liderul de la Budapesta „încearcă să medieze între Rusia și Ucraina” după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri lui Viktor Orban că este gata să discute „nuanțele“ propunerilor de pace pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Putin, care l-a primit pe Orban la Kremlin, a declarat că este gata să audă poziția liderului ungar cu privire la Ucraina și să primească de la Orban o lectură a punctelor de vedere ale altor parteneri europeni.

„Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relațiilor bilaterale în această situație dificilă și, bineînțeles, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la direcția ucraineană”, i-a spus Putin lui Orban.

Putin, care a menționat că Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, a făcut aceste comentarii înaintea discuțiilor de la Kremlin dintre cei doi lideri.

Putin a declarat luna trecută că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește operațiune militară specială, numai dacă Kievul va fi de acord să renunțe la ambițiile sale NATO și să cedeze integral patru provincii revendicate de Moscova, cereri pe care Kievul le-a respins rapid ca fiind echivalente cu capitularea.

UPDATE 12:50: Liderul maghiar a anunțat că a ajuns la Moscova, într-o postare pe Facebook însoțită de mesajul: „După Kiev la Moscova. A doua oprire a misiunii de pace”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la decizia premierului ungar Viktor Orban de a se întâlni vineri cu Vladimir Putin, afirmând că astfel de atitudini nu îl vor opri pe președintele rus.

„Doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”, a subliniat von der Leyen pe X.

UPDATE 12:40: Viktor Orban a sosit vineri la Moscova, a anunțat Bertalan Havasi, purtător de cuvânt al premierului maghiar, citat de agenția de stat rusă Tass, potrivit Reuters. Într-o altă declarație citată de publicația maghiară MTI-ECONEWS, oficialul spune că Orban a mers la Moscova „într-o misiune de pace”, cu referire la războiul din Ucraina.

___

Două surse din Budapesta au confirmat pentru The Guardian această călătorie, afirmând că a fost planificată la pachet cu vizita în Ucraina, după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE în această săptămână.

O sursă UE la nivel înalt a confirmat că a fost informată cu privire la planurile lui Viktor Orban care au provocat nemulțumire la Bruxelles.

Până în prezent, nici Budapesta, nici Moscova nu au confirmat oficial această vizită, iar purtătorii de cuvânt ai guvernului ungar nu au răspuns la solicitările de comentarii. Orban urmează să participe la un summit turc în Azerbaidjan mai târziu în cursul zilei.

„Nu am nevoie de un mandat, deoarece nu reprezint nimic”, a declarat Orban într-un interviu radiofonic de vineri dimineața, fără a preciza dacă se va deplasa la Moscova mai târziu în cursul zilei.

„Tot ce fac este să merg în locurile în care există un război sau o amenințare de război care amenință Uniunea Europeană și Ungaria, sau care are consecințe negative asupra lor, și să pun întrebări”, a adăugat el, potrivit Reuters.

La începutul acestei săptămâni, Orban s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev și l-a îndemnat să ia în considerare o încetare a focului pentru a accelera sfârșitul războiului cu Rusia.

Orban a declarat vineri că i-a pus lui Zelenski „trei din patru întrebări importante” pentru a afla cât de departe este Kievul „dispus să meargă pentru pace“.

„Echipa lui Orban a planificat călătoria la Moscova înainte de a se întâlni cu Zelenski”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut joi seară cu mesaj în care, deși nu-l numește, critică decizia lui Viktor Orban de a merge la Moscova.

„Președinția rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris Michel pe X.

Orban, considerat în general cel mai pro-rus lider din UE, a încercat să se prezinte ca un politician „pro-pace”, dar a repetat frecvent punctele de vedere ale Rusiei cu privire la război. De asemenea, el a blocat în numeroase ocazii sprijinul UE pentru Ucraina, spre frustrarea multor alți lideri europeni.

„Echipa lui Orban a planificat călătoria la Moscova înainte de a se întâlni cu Zelenski”, a declarat o sursă apropiată guvernului ungar. „El încearcă să medieze între Rusia și Ucraina. Iar după discuția sa cu președintele ucrainean, această întâlnire are sens.”

O călătorie la Moscova va provoca și mai multă neliniște la Bruxelles și în alte state membre, unde mulți sunt deja îngroziți de faptul că un lider care, în opinia lor, a făcut totul pentru a submina unitatea europeană și statul de drept în ultimii ani este acum principalul reprezentant al blocului pentru următoarele șase luni.

Orban a propus un armistițiu, la Kiev

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat marți, în timpul unei vizite la Kiev, că Budapesta apreciază inițiativele de pace ale Ucrainei, dar i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să ia în considerare ideea unei încetări rapide a focului, care ar putea accelera negocierile de pace.

„L-am rugat pe președinte să se gândească dacă am putea inversa ordinea și să accelerăm negocierile de pace dacă mai întâi am obține o încetare a focului”, a spus Orban.

„O încetare a focului legată de un termen limită ar oferi o șansă de a accelera negocierile de pace. Am explorat această posibilitate cu președintele și îi sunt recunoscător pentru răspunsurile sale sincere și pentru negocieri”, a spus el.

Zelenski, care a vorbit înaintea lui Orban, nu a răspuns la aceste comentarii. Kievul a respins repetat ideea unei încetări a focului și a unei păci în condițiile dorite de Rusia, susținând că primul pas în acest sens ar trebui să fie retragerea trupelor Moscovei din teritoriile ocupate.

„Scopul președinției ungare este de a contribui la rezolvarea provocărilor care stau în fața Uniunii Europene. Acesta este motivul pentru care prima mea călătorie a fost la Kiev”, a scris Orban pe Facebook.

Liderul maghiar a vizitat ultima dată Rusia în septembrie 2022 pentru a participa la funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, dar nu s-a întâlnit cu Putin cu acea ocazie.

Singurul lider al unei țări UE care a vizitat Moscova de la declanșarea războilui este cancelarul austriac Karl Nehammer, care a călătorit acolo în aprilie 2022, la câteva săptămâni după începerea invaziei.

De atunci, Putin a fost în mare parte evitat de liderii occidentali, cu excepția lui Orban, care s-a deplasat la Shanghai pentru a se întâlni cu președintele rus în octombrie anul trecut.

Ministrul de externe al lui Orbán, Péter Szijjártó, care a primit o medalie din partea guvernului rus, a fost un vizitator frecvent al Rusiei.

INTERVIURILE HotNews.ro