Sari direct la conținut

Vizita la Budapesta pe care urma să o facă ministrul german de externe a fost anulată de partea ungară. Berlinul se declară „uluit”, Ungaria invocă „motive tehnice”

HotNews.ro
Vizita la Budapesta pe care urma să o facă ministrul german de externe a fost anulată de partea ungară. Berlinul se declară „uluit”, Ungaria invocă „motive tehnice”
Premierul ungar Viktor Orban la Palazzo Chigi, în Roma, Italia, 24 iunie 2024. Sursa foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Ungaria a anulat o întâlnire prevăzută pentru luni la Budapesta între ministrul de externe al Germaniei şi omologul său maghiar, a anunţat vineri un oficial al Ministerului german de Externe, care s-a declarat „uluit” şi a spus în acelaşi timp că este nevoie de o discuţie „serioasă şi onestă” după ce premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters

Întâlnirea de la Moscova a fost prima a unui lider UE cu Putin la Moscova din aprilie 2022, când, la două luni după ce Moscova îşi lansase invazia la scară largă în Ucraina, cancelarul austriac Karl Nehammer era oaspetele Kremlinului. Discuţiile de vineri ale lui Viktor Orban de la Moscova i-au înfuriat pe unii lideri ai Uniunii Europene care au avertizat că premierul maghiar nu vorbeşte în numele UE, chiar dacă Ungaria deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Berlinul a declarat că întâlnirea anulată de Budapesta între cei doi şefi ai diplomaţiilor va fi reprogramată, în timp ce Ungaria a venit sâmbătă cu propriile expliocaţii: vizita ministrului de externe din Germania a fost anulată din motive tehnice, nu politice.

„Din cauza unei schimbări neprevăzute în calendarul ministrului, Ministerul de Externe a solicitat ca vizita să aibă loc la o dată ulterioară, sperăm în viitorul apropiat”, a anunţat MAE ungar. „Motivul este pur tehnic şi nu politic”, a precizat diplomaţia de la Budapesta.

(news.ro)

INTERVIURILE HotNews.ro