Sari direct la conținut

PSD, condamnat să îi plătească lui Vlad Voiculescu 25.000 de euro despăgubiri pentru postările cu „miliardul furat din vaccinuri”

HotNews.ro
Vlad Voiculescu, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Vlad Voiculescu, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Tribunalul București a decis, marți, că Partidul Social Democrat trebuie să îi plătească lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, despăgubiri în valoare de 25.000 euro cu titlu de daune morale. Procesul a fost intentat „ca urmare a afirmațiilor mincinoase și defăimătoare lansate de partidul condus de Marcel Ciolacu pe tema achiziției de vaccinuri”, se arată într-un comunicat al USR. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Ce a decis Tribunalul București, potrivit portalului instanțelor de judecată:

  • Admite, în parte, cererea de chemare în judecată. Obliga pârâtul la plata către reclamant a unei despăgubiri în valoare de 25.000 euro, la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu daune morale. Obligă pârâtul să retragă postarea din 23.11.2024 de pe contul său deschis pe reţeaua de socializare Facebook.
  • Obligă pârâtul la publicarea, pe propria cheltuială a acestuia, a dispozitivului prezentei hotărâri, după rămânerea sa definitivă, în două publicaţii de circulaţie naţională, pe site-ul pârâtului PSD şi pe reţelele de socializare Facebook şi Telegram.
  • Respinge, ca neîntemeiată, cererea reclamantului de obligare a pârâtului să înceteze pe viitor orice pretinse afirmaţii defăimătoare la adresa reclamantului.
  • Obligă pârâtul sa achite reclamantului suma de 100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa de timbru şi ia act că reclamantul şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuielile de judecată reprezentând onorariul de avocat, pe cale separată.

Tribunalul București este prima instanță sesizată în acest caz, iar PSD poate face apel în 30 de zile.

Vlad Voiculescu: „Aceste atacuri au luat forma unei campanii denigratoare derulate împotriva mea”

„Pentru minciunile oribile la adresa mea – cele cu «miliardul furat din vaccinuri» – PSD este obligat de instanță să îmi plătească despăgubiri în valoare de 25.000 euro cu titlu daune morale. Mai mult, instanța obligă pârâtul să retragă postările mizerabile de pe Facebook și să publice, pe propria cheltuială, dispozitivul prezentei hotărâri, după rămânerea sa definitivă, în două publicaţii de circulaţie naţională, pe site-ul pârâtului PSD şi pe reţelele de socializare Facebook şi Telegram”, a reacționat Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

„Sănătatea publică a fost transformată într-un bâlci, un spectacol de atacuri politice ale PSD, PNL, AUR, Șoșoacă și a tuturor nefericiților din presă și social media la adresa medicilor, asistentelor, științei în general dar și a mea, a Ioanei Mihăilă și a USR, în particular. În ultima jumătate de an, aceste atacuri ale PSD și PNL au luat forma unei campanii denigratoare derulate împotriva mea”, mai scrie Vlad Voiculescu.

El adaugă că a „sesizat instanțele de judecată cu privire la acest fapt, iar Tribunalul București a sancționat comportamentul PSD și afirmațiile de genul „omul cu miliardul”, „tunul de 1 miliard de euro”, „i-a închis în case pe români ca să poată fura”, „penal”, „infractor”, obligând PSD la plata sumei de 25.000 de euro cu titlu de daune morale și la retragerea articolelor denigratoare de pe platformele sale, alături de publicarea dispozitivului hotărârii.”

Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, în decembrie anul trecut, că a început oficial urmărirea penală pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID, împotriva fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

În acest dosar, Vlad Voiculescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte), și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

DNA a estimat prejudiciul în acest dosar la un miliard de euro.

Vlad Voiculescu a declarat public că este nevinovat și că decizia privind cantitatea de vaccinuri achiziționată a fost luată de premierul de la acea vreme, Florin Cîțu: „Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte Iohannis. Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte Klaus Iohannis să vorbească, să spună ce decizii a luat.”

INTERVIURILE HotNews.ro