VIDEO Insulele din Grecia se confruntă cu o criză a apei în plin sezon turistic
Cel mai mare rezervor de apă de pe insula grecească Naxos a secat, fiind util doar broaştelor ţestoase care navighează în apele sale puţin adânci şi noroioase. În aval, apa de mare s-a infiltrat în canalele de irigaţii goale, afectând recolta de cartofi preţioasă a insulei, relatează marți Reuters și News.ro.
Mai la sud, pe insula Karpathos, autorităţile au impus restricţii în ceea ce priveşte umplerea piscinelor, în timp ce în nordul insulei Thasos autorităţile caută o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă.
„A existat un deficit intens de precipitaţii în întreaga Mediterană şi în special pe Naxos, rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale”, a declarat primarul insulei, Dimitris Lianos.
Milioane de turişti vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de siturile sale antice, de plajele virgine şi de apele turcoaz. Însă efectele schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile ridicate, precipitaţiile neregulate şi incendiile de vegetaţie, ameninţă viitorul celui mai important motor economic al ţării.
Anul acesta pare deosebit de tensionat. După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată, incendiile de vegetaţie au început neobişnuit de devreme, unele în zone în care în mod normal ar fi trebuit să fie zăpadă. Cel puţin şase turişti, inclusiv cunoscutul prezentator de televiziune britanic Michael Mosley, au murit luna trecută, în timp ce canicula a cuprins ţara.
Experţii climatici se tem că ce este mai rău abia urmează să vină. Andrea Toreti, coordonatorul observatorului european şi global pentru secetă din cadrul Serviciului Copernicus, spune că, odată ce efectele secetei devin vizibile, este deja prea târziu pentru a lua măsuri. „Trebuie să evităm să gândim în modul de urgenţă, (în schimb) trebuie să ne uităm la prevenţie şi pregătire”, a spus Toreti.
Culturi compromise
Lipsa apei este evidentă în Naxos, o insulă muntoasă cu 20.000 de locuitori, situată într-una dintre cele mai populare – şi uscate – părţi ale Mării Egee. Zeci de mii de turişti se adună zilnic pe ţărmurile sale în timpul verii.
Cele două rezervoare ale insulei au 220.000 de metri cubi de apă utilizabilă, o treime din nivelul de anul trecut şi echivalentul a doar câteva zeci de bazine olimpice.
Autorităţile au asigurat trei unităţi portabile de desalinizare care vor trata apa de mare pentru a o face potabilă şi despre care primarul Lianos a spus că ar trebui să acopere deficitul pentru case, hoteluri şi piscine. Însă fermierii nu vor primi apă tratată şi vor trebui să se bazeze pe puţuri acvifere, care au fost contaminate însă cu apă de mare. Fermierii au declarat că această contaminare are loc atunci când puţurile sunt suficient de goale pentru ca apa sărată să se strecoare în ele.
Stelios Vathrakokoilis cultivă faimoşii cartofi de Naxos, care sunt foarte apreciaţi în Grecia pentru gustul lor untos şi sunt produs protejat în UE. În acest an, producţia sa va fi mai mult decât înjumătăţită din cauza apei sărate pentru irigaţii, a declarat el. „Este o mare dezamăgire că noi, oamenii, nu am reuşit să anticipăm că schimbările climatice ne vor bate la uşă”, spune el, în timp ce câţiva muncitori culeg cartofi în apropiere.
Aprovizionare insuficientă
Ţările mediteraneene, inclusiv Spania şi Italia, caută modalităţi de a-şi suplimenta rezervele de apă prin desalinizare, însă furnizorii au declarat că, în această vară, unităţile au fost în criză din cauza creşterii cererii.
Chiar şi în Thasos, care este mult mai verde decât stâncoasa insulă Naxos, oficialii doresc să cumpere o unitate pentru o utilizare viitoare.
Producătorul Sychem, cu sediul în Grecia, nu a putut satisface pe deplin cererea clienţilor în această vară din cauza lipsei de componente cheie şi a duratei mai lungi de construcţie, a declarat directorul executiv Alexandros Yfantis. Noile unităţi ar trebui să fie disponibile după luna septembrie. „Deoarece problema este peste tot, orice echipament temporar a fost deja închiriat”, a declarat Yfantis.