Sari direct la conținut

Decizie CCR: Listele de candidați întocmite de partide trebuie să asigure reprezentarea atât a bărbaților, cât și a femeilor

HotNews.ro
Decizie CCR: Listele de candidați întocmite de partide trebuie să asigure reprezentarea atât a bărbaților, cât și a femeilor
Femeie candidat (imagine generică) / Foto: Ian Allenden / Alamy / Profimedia

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că este constituțională norma potrivit căreia listele de candidați întocmite de partide /alianțe politice pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea atât a femeilor, cât și a bărbaților, cu excepția listelor care conțin un singur candidat.

Prin urmare – explică judecătoarea Iulia Scântei de la Curtea Constituțională – „partidele nu pot propune liste de candidați exclusiv femei sau exclusiv bărbați, fiind necesară reprezentarea ambelor sexe pe o listă, chiar dacă nu toți sunt pe locuri eligibile”.

„Această condiție este stabilită în prezent în toate legile care reglementează organizarea alegerilor locale, europarlamentare și a celor parlamentare pentru Camera Deputaților și Senat”, subliniază judecătoarea CCR.

Judecătoarea Iulia Scântei explică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, contextul deciziei adoptate de Curtea Constituțională a României în sedința de marți.

  • „CCR a respins, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate formulată în anul 2020 de filiala unui partid politic care a invocat ca argumente că: filiala nu are membri femei, femeile nu sunt interesate de politică ori s-au retras de pe listă, că statul impune egalitatea cu forța și discriminează pozitiv bărbații, iar candidații bărbați sunt îngrădiți în dreptul de a fi aleși în consiliul local pe motiv că partidul nu are și femei pe lista de candidați”.

Ea completează și că:

  • „Autorul excepției a uitat că principiul alegerii femeilor în consiliile comunale şi judeţene a fost recunoscut în România Mare prin Constituția din 1923, iar în baza Legii pentru organizarea administrativă, din 3 august 1929, la alegerile municipale, comunale şi judeţene din anul 1930, peste o sută de femei au devenit consiliere în întreaga ţară, iar două femei au obținut funcţia de primar în comunele Cobia-Dâmboviţa şi Negreşti. Personalităţi marcante pentru mişcarea de emancipare feminină precum Ella Negruzzi, Calypso Botez, Ortansa Satmary, Sarmiza Bilcescu-Alimăneştianu sau Maria Pillat au candidat pe listele partidelor de atunci”.

Astfel, în urma deciziei CCR de marți, judecătoarea subliniază că „principiul egalității de șanse între femei și bărbați garantat prin Constituție rămâne o obligație activă a tuturor partidelor politice care participă la alegerile locale, europene și parlamentare cu liste proprii de candidați”.

„Decizia CCR, a cărei motivare va fi publicată în Monitorul Oficial, e o garanție solidă că lupta atâtor generații de femei pentru egalitate electorală cu bărbații nu a fost în zadar, și e în continuare respectată la nivelul instanței constituționale”, punctează în final Iulia Scântei.

INTERVIURILE HotNews.ro