Sari direct la conținut

Contract major în Apărare: România cumpără de 1 miliard de dolari din Coreea de Sud

HotNews.ro
Contract major în Apărare: România cumpără de 1 miliard de dolari din Coreea de Sud
Obuzier autopropulsat K9 / Sursă foto: Hanwha

România a semnat cu compania sud-coreeană Hanwha Aerospace contractul de aproape 1 miliard de dolari pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate de calibru 155mm K9 și a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniție K10, în cadrul unui contract global care include și zeci de vehicule de sprijin pe roți și câteva zeci de mii de obuze cu muniția aferentă. Compania transmite că „Majoritatea sistemelor românești de artilerie K9 vor fi fabricate și reparate local, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali”.

Hanwha Aerospace transmite într-un comunicat remis HotNews.ro că a semnat un contract cu România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV). Semnat de Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România, contractul include atât muniție cât și vehicule de sprijin șenilate și pe roți. Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari.

România devine a 10-a țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a șasea țară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. „După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie”, notează compania.

Majoritatea obuzierelor vor fi produse în România

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali, potrivit comunicatului amintit. 

România, prin compania Romtehnica, a demarat în iulie 2023 o licitație restrânsă pentru achiziția a trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm de nivel Batalion, inclusiv muniția aferentă, contract cu o valoare estimată la peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), potrivit unui anunuț publicat duminică în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ce presupune fiecare sistem de obuziere autopropulsate

Fiecare sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere:

  • 1. Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe șenile: 18 cpl;
  • 2. Teavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 buc;
  • 3. Mașină specializată de transport și încărcat muniții: 12 cpl;
  • 4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
  • 5. Autostație meteorologică: 1 cpl;
  • 6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
  • 7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și următoarele tipuri de muniții, valoarea estimată a acestora fiind inclusă în valoarea estimată a procedurii de achiziție:

  • – Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv
  • – Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen
  • – Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare
  • – Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire).

Termenele de livrare pentru contractul obuzierelor autopropulsate

  • 1. Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion- 3 sisteme: Sistem nr. 1 – T0+30 luni; / Sistem nr. 2 – T0+40 luni; / Sistem nr. 3 – T0+60 luni.
  • 2. Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv- 17.352 buc: T0+30 luni
  • 3. Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen- 324 buc: T0+30 luni
  • 4. Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare- 324 buc: T0+30 luni
  • 5. Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire): 720 buc: T0+30 luni

Obuzierul autopropulsat K9

Obuzierele de tip K9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia. Peste 1.800 de vehicule K9 sunt în serviciu acum, reprezentând aproximativ 50% din piața globală obuziere autopropulsate.

Polonia a semnat anul trecut cu Coreea de Sud un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari prin care va cumpăra încă 150 de obuziere autopropulsate K9.

Sistemul K9 SPH (Self-Propelled Howitzer) a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit „Tunetul” (Thunder), sistemul de artilerie pe șenile K9 poate angaja ținte la distanțe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone și este optimizat pentru capacitatea „Shoot and Scoot”, de a trage mai multe obuze și de a se deplasa imediat într-o altă locație pentru a evita contraatacul.

În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 cartușe pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.

Vehiculul de aprovizionare cu muniție K10 (K10 Ammunition Resupply Vehicle)

K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniției bazat pe șasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor și caracteristicilor pentru suportul logistic, transmite compania sud-coreeană.

Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul și reaprovizionarea a 104 proiectile de muniție de artilerie de 155 mm și 504 unități de încărcături în condiții de luptă. Vehiculul transferă muniția la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniție îi garantează eficiența în ceea ce privește sprijinul logistic și mișcările tactice în orice condiții severe ale câmpului de luptă. 

Vehiculul de reaprovizionare K10 / Sursă: Hanwha
INTERVIURILE HotNews.ro