Sari direct la conținut

De ce vânzarea lui Apex, cel mai mare schelet de stegosaurus, îi irită pe oamenii de știință

HotNews.ro
De ce vânzarea lui Apex, cel mai mare schelet de stegosaurus, îi irită pe oamenii de știință
Apex, cel mai mare schelet de stegosaurus Foto: John Angelillo / UPI / Profimedia

Descoperit în 2022 în Colorado, cel mai mare și mai bine conservat schelet de stegosaurus reconstituit vreodată va fi scos la licitație săptămâna viitoare la New York de către Sotheby’s, o vânzare care riscă să îi frustreze și mai mult pe paleontologi, potrivit AFP.

Prezentat miercuri, înainte de a fi expus până la vânzarea sa din 17 iulie, acest stegosaurus, recunoscut după plăcile ascuțite de pe spate și cu o vechime de aproximativ 150 de milioane de ani, este impresionant prin dimensiunea sa (3,3 metri înălțime, 6 metri lungime) și prin starea sa de conservare, cu 254 de fosile osoase dintr-un total de 319. Una dintre acestea este un femur care măsoară aproximativ 1,10 metri.

„Apex”, așa cum este cunoscut, „este un exemplar foarte rar, iar să găsești unul de această dimensiune și aproape complet este fenomenal”, a declarat pentru AFP Cassandra Hatton, responsabilă pentru știință și cultură la Sotheby’s.

Casa de licitații a estimat valoarea acestuia între 4 și 6 milioane de dolari, unul dintre cele mai mari prețuri de pe piață, deși acesta este încă departe de recordul de 31,8 milioane atins în 2020 la New York pentru un Tyrannosaurus Rex, vedeta dinozaurilor.

Scheletul „Apex” a fost descoperit în mai 2022 pe terenul privat al unui celebru paleontolog, Jason Cooper, iar Sotheby’s spune că a colaborat cu acesta încă de la început pentru a organiza această vânzare, o garanție de „transparență”, potrivit companiei.

În 2022, casa de licitații Christie’s a fost nevoită să retragă un schelet de T-Rex din Montana de la vânzare în Hong Kong cu doar câteva zile înainte de licitație, din cauza îndoielilor privind autenticitatea unor părți ale fosilei.

Licitațiile de acest tip au proliferat în ultimii ani, provocând dezbateri și frustrări în rândul paleontologilor care văd cum fosile extraordinare ajung în mâinile colecționarilor privați și scapă muzeelor și cercetării științifice.

Schelete de Stegosaurus sunt deja expuse în întreaga lume, dar, potrivit Sotheby’s, „Apex” este cu 30% mai mare decât „Sophie”, exemplar expus publicului la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

„Este o dezbatere pe care o auzi foarte des (…) dar majoritatea oamenilor cu care lucrez donează sau împrumută aceste specimene muzeelor, ei înțeleg semnificația”, spune Cassandra Hatton. În opinia ei, un muzeu poate întotdeauna să achiziționeze o piesă cu ajutorul unui mecena.

Potrivit Sotheby’s, Jason Cooper a donat deja un „număr semnificativ” de specimene unor instituții „din întreaga lume”.

Acest dinozaur este piesa principală dintr-o serie mare de vânzări de obiecte științifice memorabile.

INTERVIURILE HotNews.ro